Prosty pomysł na nietypowe, słodkie placuszki z marchewką i jabłkiem. Pyszne na śniadanie i dietetyczne. Jeśli macie bardzo słodkie jabłka możecie nie dodawać w ogóle cukru, będą równie pyszne.
Wspaniałe placuszki, lekko słodkie dzięki jabłku, delikatne za sprawą jogurtu – idealne na śniadanie do pysznej herbaty lub kawy z mlekiem. Po delikatnej modyfikacji mąki i słodzika – dobre również dla diabetyków, choć raczej nie codziennie. Polecam!
Składniki na słodkie placuszki z marchewką i jabłkiem:
- 1 jabłko
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki mąki (pszennej lub orkiszowej)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie olej do smażenia
Przygotowanie:
- Jabłko i marchewkę myjemy, następnie obieramy.
- Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Dodajemy mąkę, jajko, jogurt i cukier, dokładnie mieszamy.
- Smażymy według uznania – na oleju lub bez – nie za duże placuszki na złotobrązowy kolor.
- Podajemy same, z cukrem pudrem lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego! : )