Barbecue to chyba jeden z najbardziej znanych sosów do potraw z grilla. Zdecydowanie wart uwagi jeśli lubicie dania grillowane, zwłaszcza te bardziej pikantne! 🙂
Kwaskowaty i pikantny w smaku. Idealny do grillowania i jako marynata do zapiekanych mięs. Moim zdaniem świetny na przykład do żeberek i skrzydełek z kurczaka. Warto wypróbować jeśli ktoś lub takie smaki. : )
Przepis lekko zmodyfikowałam, tak aby mój brat również mógł się cieszyć smakiem. Niestety jest on alergikiem i wielu produktów w ogóle nie może jeść.
Składniki (na ok. 2 słoiczki jak na zdjęciu):
- 2 łyżki oleju kokosowego (użyłam słonecznikowego)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki miodu lub trochę cukru
- 4 łyżki dobrego ketchupu
- 2 łyżki octu balsamicznego (dodałam ocet winny w mniejszej ilości)
- 1/2 łyżeczki soli (lub według uznania)
- 1/2 – 1 łyżeczka chilli w proszku (polecam najpierw dodać mniejszą ilość i dopiero kontrolować ostrość sosu)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu często mieszając, żeby składniki się nie przypalały przez około 10 minut, aż cebula zeszkli się i zmięknie.
Dodajemy chilli i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory i całość gotujemy aż sos zacznie wrzeć. Zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez około 5 min.
Zdejmujemy prawie gotowy sos barbecue z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki. Na koniec miksujemy blenderem na gładko.
Tak przygotowany sos można równie dobrze zamknąć i zapasteryzować w słoiczkach – polecam przygotowanie wcześniej większej ilości w sezonie grillowym – nie trzeba się “ciapać” za każdym razem, a przy tym można korzystać z pysznego sosu do woli, nawet na “szybkim” i niespodziewanym grillu organizowanym ze znajomymi. : )
Smacznego!
Skrzydełka zapiekane w sosie barbecue (BBQ) • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] sos barbecue […]
Sos barbecue | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]