Ostatnio strasznie polubiłam taki sos (dip) czosnkowo-koperkowy! Pasuje do naprawdę wielu rzeczy o czym przekonacie się już w najbliższych dniach, mam dla Was specjalne propozycje z jego użyciem. Dzisiaj jednak pojawi się przepis bazowy, który możecie modyfikować oraz którego możecie używać według Waszych pomysłów i preferencji – świetnie sprawdzi się do maczania pociętych w słupki warzyw, jako szybka przekąska.
Składniki na sos (dip) czosnkowo-koperkowy:
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- koperek
- 1-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Składniki, które podałam są mocno orientacyjne – jeśli wolicie bardziej czosnkowe sosy dodajcie więcej czosnku, jeśli mniej – ząbek śmiało wystarczy. Tak samo wygląda sytuacja z koperkiem, wszystko zależy od osobistych preferencji.
- W misce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym tak, żeby nie było grudek.
- Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
- Koperek dokładnie myjemy, drobno siekamy lub tniemy nożyczkami do ziół.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – najlepiej smakuje, kiedy odstoi trochę i smaki dokładnie się połączą.
- Możemy wstawić ten sos na około 30 min do lodówki lub zostawić w temperaturze pokojowej.
Wskazówki:
Przechowujemy w chłodzie w zamkniętym pojemniku. Nie wiem ile taki sos postoi, bo robię go w małych ilościach i zjadamy go na bieżąco.
Smacznego!
Koszyczki z szynki długodojrzewającej z jajkiem, podane na zieleninie w towarzystwie grzanki • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] sos czosnkowy (u mnie zamiast koperku natka pietruszki – oba sprawdzą się super) […]
Grzanka z awokado, rukolą, pomidorem i jajkiem - śniadanie w stylu francuskim • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] sos czosnkowo-koperkowy (opcjonalnie) […]