Ostatnio strasznie polubiłam taki sos (dip) czosnkowo-koperkowy!  Pasuje do naprawdę wielu rzeczy o czym przekonacie się już w najbliższych dniach, mam dla Was specjalne propozycje z jego użyciem. Dzisiaj jednak pojawi się przepis bazowy, który możecie modyfikować oraz którego możecie używać według Waszych pomysłów i preferencji – świetnie sprawdzi się do maczania pociętych w słupki warzyw, jako szybka przekąska.

Składniki na sos (dip) czosnkowo-koperkowy:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 1-3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Składniki, które podałam są mocno orientacyjne – jeśli wolicie bardziej czosnkowe sosy dodajcie więcej czosnku, jeśli mniej – ząbek śmiało wystarczy. Tak samo wygląda sytuacja z koperkiem, wszystko zależy od osobistych preferencji.

  • W misce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym tak, żeby nie było grudek.
  • Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
  • Koperek dokładnie myjemy, drobno siekamy lub tniemy nożyczkami do ziół.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – najlepiej smakuje, kiedy odstoi trochę i smaki dokładnie się połączą.
  • Możemy wstawić ten sos na około 30 min do lodówki lub zostawić w temperaturze pokojowej.

Wskazówki:

Przechowujemy w chłodzie w zamkniętym pojemniku. Nie wiem ile taki sos postoi, bo robię go w małych ilościach i zjadamy go na bieżąco.

Smacznego!