Proszę! Wystarczy kilka prostych składników by w naszej kuchni powstał pyszny, mocny sos pieczarkowy. Świetnie dopasuje się do bardzo wielu smaków i dań, może też śmiało stanowić osobne danie. Mój Ukochany nie był przekonany, kiedy przedstawiłam mu mój pomysł na sos pieczarkowy – nadzwyczaj często sceptycznie podchodzi do moich kulinarnych eksperymentów. Postanowił zmienić zdanie, kiedy tylko sosu spróbował. 😀 Ja osobiście chętnie podałam sos w takiej formie, dodając tylko podsmażoną, pokrojoną w kostkę i przyprawioną solą pierś z kurczaka – delikatnie wyróżniała się smakiem dzięki temu, że nie była duszona z sosem co dało całości nowy wymiar smaku. 🙂
Składniki na sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka (200 ml) śmietany kremówki
- opcjonalnie pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie czosnek drobno siekamy, trzemy na tarce lub przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulkę.
- Następnie dodajemy czosnek raz pieczarki i smażymy kilka minut, często mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
- Zarumienione pieczarki solimy, dodajemy masło oraz natkę pietruszki smażymy przez około 3 minuty.
- Po tym czasie wlewamy na patelnię śmietanę, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.
- Całość gotujemy aż sos zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty można rozcieńczyć go wodą lub bulionem.
Wskazówki:
Ja swój sos podałam z makaronem spaghetti, świetnie będzie się komponował również z ryżem, kaszą lub jako dodatek do mięsnych obiadów z ziemniakami.
Możecie też użyć własnej roboty domowego makaronu pszennego, orkiszowego lub żytniego.
Smacznego! 😀
Adrian Jakubiak
Bardzo apetycznie wygląda ten sos pieczarkowy! 🙂