Proszę! Wystarczy kilka prostych składników by w naszej kuchni powstał pyszny, mocny sos pieczarkowy. Świetnie dopasuje się do bardzo wielu smaków i dań, może też śmiało stanowić osobne danie. Mój Ukochany nie był przekonany, kiedy przedstawiłam mu mój pomysł na sos pieczarkowy – nadzwyczaj często sceptycznie podchodzi do moich kulinarnych eksperymentów. Postanowił zmienić zdanie, kiedy tylko sosu spróbował. 😀 Ja osobiście chętnie podałam sos w takiej formie, dodając tylko podsmażoną, pokrojoną w kostkę i przyprawioną solą pierś z kurczaka – delikatnie wyróżniała się smakiem dzięki temu, że nie była duszona z sosem co dało całości nowy wymiar smaku. 🙂

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka (200 ml) śmietany kremówki
  • opcjonalnie pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie czosnek drobno siekamy, trzemy na tarce lub przeciskamy przez praskę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulkę.
  • Następnie dodajemy czosnek raz pieczarki i smażymy kilka minut, często mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  • Zarumienione pieczarki solimy, dodajemy masło oraz natkę pietruszki smażymy przez około 3 minuty.
  • Po tym czasie wlewamy na patelnię śmietanę, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.
  • Całość gotujemy aż sos zgęstnieje, jeśli będzie zbyt gęsty można rozcieńczyć go wodą lub bulionem.

Wskazówki:

Ja swój sos podałam z makaronem spaghetti, świetnie będzie się komponował również z ryżem, kaszą lub jako dodatek do mięsnych obiadów z ziemniakami.

Możecie też użyć własnej roboty domowego makaronu pszennego, orkiszowego lub żytniego.

sos pieczarkowy

Smacznego! 😀