Bardzo prosty przepis na, rzekłabym „sezonowy”, sos pomidorowy. Przygotowywany ze świeżych pomidorów, choć wymaga trochę czasu przy odparowaniu zdecydowanie jest tego warty. Idealny do pizzy, smaczny i prosty w przygotowaniu! Polecam!

Ja przygotowałam go w ilości jednorazowej, z małym dodatkiem pomidorów z puszki. : ) Rewelacyjnym pomysłem jest przygotowanie tego sosu w większych ilościach i zapasteryzowanie kilku słoików do późniejszego wykorzystania. : )

 

Składniki (na 400 g sosu):

  • 1 kg pomidorów świeżych
  • 1 łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej (od tego zależny jest charakter sosu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • opcjonalnie: bazylia, oregano, tymianek

 

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobniutko kroimy. Cebulę drobno siekamy. Pomidory, czosnek i cebulę miksujemy blenderem na gładką masę.

Masę wlewamy na patelnię albo do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż woda odparuje i masa zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ewentualnie ziołami. Gotowy sos warto odstawić, żeby lekko przestygł i przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek, które dodają goryczki w sosie.

sos pomidorowy

Tym razem znowu stare zdjęcie – wybaczcie. : ) Aczkolwiek sos jest pyszny, no i z pewnością będę przygotowywać jakąś domową pizzę (czym nie omieszkam się pochwalić, oczywiście ; )), wtedy zobaczycie na pewno nowe zdjęcia sosu – podlinkuję go zapewne pod tym wpisem jeśli już się pojawi. : ) A póki co – napiszcie czy próbowaliście robić domowy sos pomidorowy i czy macie swoje ulubione przepisy? Jakich przypraw dodajecie? : )

 

Smacznego! : )

 

Print Friendly, PDF & Email