Strucla z makiem to jedno z moich ulubionych Świątecznych ciast! Uwielbiam makowce, tym bardziej, ze nie jem ich zbyt często. Na stole częściej goszczą u mnie wszelkiego rodzaju serniki. Ta strucla zwyczajnie nie ma prawa się nie udać – jeśli będziecie trzymać się wskazówek i proporcji przekonacie się, że to najlepszy zawijaniec makowy na cieście drożdżowym. : ) Niestety moje w tym roku popękały – zbuntowały się, nie chciały być piękne ale cóż im zrobić… są po prostu przepyszne. : )
Składniki (na 4 strucle):
- 900 g mąki
- 40 g drożdży świeżych
- 2/3 szklanki cukru
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 6 łyżek masła
- 1 puszka masy makowej
- 1-2 białka
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku, mleko podgrzewamy. Połowę mleka mieszamy z masłem, reszta posłuży do wykonania zaczynu z drożdży. Mąkę przesiewamy do miski. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy resztę mleka i 1 łyżkę cukru. Zaczyn mieszamy z niewielką ilością mąki i odstawiamy na 15 minut. Gdy zaczyn podrośnie dodajemy szczyptę soli i resztę cukru, mąkę i wlewamy masło z mlekiem, dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy. Białka lekko roztrzepujemy widelcem, żeby rozluźnić ich konsystencję. Ciasto smarujemy białkiem, kładziemy na nim nadzienie i zawijamy.
Gotowe strucle odstawiamy na 15 minut. Strucle smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy z wierzchu przygotowaną wcześniej kruszonką (przepis znajdziecie TUTAJ). Pieczemy przez około 30-40 minut w 180°C.
Smacznego! : D
Strucla z makiem | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]