Jedna z najprostszych, najszybszych i zdecydowanie moich ulubionych surówek obiadowych to właśnie surówka z pora. Zauważyłam, że na blogu jakoś mało jest propozycji dodatków obiadowych, a to one często sprawiają nam największą trudność z kategorii: „co by tu wymyślić?”. Dzisiaj więc szybka i łatwa inspiracja jak ożywić trochę domowy obiad lub… kanapki! Może Wy (tak jak ja) też lubicie kanapki z domowymi surówkami? Gwarantuję że ta smakuje wspaniale zarówno solo jak i z dobrą wędliną.
Składniki (surówka z pora – 1 porcja):
- 5 cm kawałek pora
- 1 płaska łyżka majonezu
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- świeżo mielony biały pieprz
Przygotowanie:
- Pora dokładnie myjemy, kroimy według uznania na plasterki lub półplasterki.
- W miseczce pora mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym.
- Całość doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Wskazówki:
Podajemy do obiadu – w temperaturze pokojowej lub wcześniej lekko schłodzoną.
Smacznego!