Jedna z najprostszych, najszybszych i zdecydowanie moich ulubionych surówek obiadowych to właśnie surówka z pora. Zauważyłam, że na blogu jakoś mało jest propozycji dodatków obiadowych, a to one często sprawiają nam największą trudność z kategorii: “co by tu wymyślić?”. Dzisiaj więc szybka i łatwa inspiracja jak ożywić trochę domowy obiad lub… kanapki! Może Wy (tak jak ja) też lubicie kanapki z domowymi surówkami? Gwarantuję że ta smakuje wspaniale zarówno solo jak i z dobrą wędliną.

Składniki (surówka z pora – 1 porcja):

  • 5 cm kawałek pora
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony biały pieprz

Przygotowanie:

  • Pora dokładnie myjemy, kroimy według uznania na plasterki lub półplasterki.
  • W miseczce pora mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym.
  • Całość doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Wskazówki:

Podajemy do obiadu – w temperaturze pokojowej lub wcześniej lekko schłodzoną.

surówka z pora

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email