Może nie wyglądają na najpiękniejsze ciasteczka z patelni świata. Może w ogóle nie wyglądają tak pięknie jak wszelkie ciasteczka ale w przypływie nagłej ochoty na „małe co nieco” są idealnym rozwiązaniem! Przygotowuje się je błyskawicznie, smakują naprawdę dobrze, a nie trzeba dla kilku ciastek uruchamiać piekarnika – rozwiązanie wspaniałe. 

Składniki na ciasteczka z patelni:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanych orzechów (u mnie laskowe)

Opcjonalnie:

  • cukier / syrop klonowy / miód

Przygotowanie:

  • Mieszamy razem płatki owsiane, siemię lniane, cynamon.
  • Orzechy siekamy i dodajemy do pozostałych suchych składników, mieszamy.
  • Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę, dodajemy masło orzechowe.
  • Możemy również dosłodzić cukrem/syropem klonowym/miodem.
  • Całość mieszamy do połączenia składników.
  • Na suchej patelni formujemy małe ciasteczka i smażymy na małym ogniu z każdej strony. I właściwie gotowe.

Wskazówki:

Ja swoich ciasteczek nie dosładzałam, podałam je za to skropione syropem klonowym – były pyszne!

ciasteczka z patelni

ciasteczka z patelni

Smacznego!