Może nie wyglądają na najpiękniejsze ciasteczka z patelni świata. Może w ogóle nie wyglądają tak pięknie jak wszelkie ciasteczka ale w przypływie nagłej ochoty na „małe co nieco” są idealnym rozwiązaniem! Przygotowuje się je błyskawicznie, smakują naprawdę dobrze, a nie trzeba dla kilku ciastek uruchamiać piekarnika – rozwiązanie wspaniałe.
Składniki na ciasteczka z patelni:
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
Opcjonalnie:
- cukier / syrop klonowy / miód
Przygotowanie:
- Mieszamy razem płatki owsiane, siemię lniane, cynamon.
- Orzechy siekamy i dodajemy do pozostałych suchych składników, mieszamy.
- Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę, dodajemy masło orzechowe.
- Możemy również dosłodzić cukrem/syropem klonowym/miodem.
- Całość mieszamy do połączenia składników.
- Na suchej patelni formujemy małe ciasteczka i smażymy na małym ogniu z każdej strony. I właściwie gotowe.
Wskazówki:
Ja swoich ciasteczek nie dosładzałam, podałam je za to skropione syropem klonowym – były pyszne!
Smacznego!