Jako, że karmię mój zakwas ostatnio bardzo regularnie czasami zostaję z nadmiarem niezużytego zakwasu. Szukam więc sposobów na to jak najlepiej wykorzystać nadmiar zakwasu, żeby bez potrzeby nie wyrzucać go i nie marnować półproduktów. Niestety z goframi sprawa jest taka, że większość przepisów na jakie się natknęłam wymagają całonocnego fermentowania ciasta. A ja chciałam gofry przygotować „na już”. I takim sposobem powstał ten pomysł – wegański, bez jajek, na szybko, a w dodatku naprawdę smaczny! Przed Wami szybkie, wegańskie gofry na zakwasie!
Składniki na 4 wegańskie gofry na zakwasie:
- 150 g aktywnego zakwasu (żytniego lub pszennego, obojętnie)
- 150 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
- 1 szklanka napoju roślinnego lub mleka (z mlekiem oczywiście przepis nie będzie wegański)
- 1 łyżka erytrytolu (można pominąć do wersji wytrawnej, lub dodać inne słodziwo)
- 1 łyżka nasion chia
- 3 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Nasiona chia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
- W tym samym czasie w misce mieszamy mąkę, zakwas, mleko oraz słodzik (erytrytol, ksylitol lub miód, czy cukier).
- Do gotowego ciasta dodajemy lekko przestudzone nasiona i dokładnie mieszamy.
- Ciasto odstawiamy na około 30 minut, żeby zakwas zaczął pracować.
- Następnie dobrze nagrzewamy gofrownicę i nakładamy po około 2 łyżki ciasta na jednego gofra, i pieczemy do uzyskania brązowego koloru.
Wskazówki:
Tak przygotowane gofry można podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie był to domowy mus jabłkowy oraz jogurt naturalny.
Jeśli nie posłodzimy gofrów, mogą zostać wykorzystane do kanapek zamiast pieczywa.
Z podanych składników zrobiłam 4 duże gofry (jak na zdjęciu).
Smacznego!