Naprawdę pyszna, nie za ostra, wyrazista w smaku tajska zupa z kurczakiem. Dzięki bazie z mleka kokosowego jest delikatna i aksamitna, cytryna dodaje jej kwaśnej nuty, a chilli dodaje wielowymiarowości jej smakowi. Warto, polecam bardzo, bardzo – zwłaszcza jeśli macie bulion lub rosół już przygotowany, wtedy przygotowanie jej staje się po prostu błyskawiczne!

 

Składniki (tajska zupa z kurczakiem):

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 50 g makaronu (użyłam drobnego makaronu jak do rosołu)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 125 ml mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki szczypiorku
  • świeża natka pietruszki
  • 1/3 małej papryczki chilli

 

Przygotowanie:

 

  • Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kosteczkę.
  • Makaron gotujemy, według przepisu na opakowaniu.
  • Do tej zupy sprawdzi się drobny makaron sojowy, ryżowy ale także „zwykły” makaron rosołowy.
  • Marchewkę myjemy, obieramy.
  • Następnie ścieramy ją na tarce o dużych oczkach.
  • Por myjemy. Jego białą i jasnozieloną cześć kroimy na półplasterki.
  • Czosnek oraz imbir ścieramy na drobnej tarce.
  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Do garnka dodajemy marchewkę oraz por i podsmażamy kilka minut do lekkiego zarumienienia.
  • Po tym czasie do garnka dodajemy czosnek oraz imbir i podsmażamy, co chwilę mieszając.
  • Nie doprowadzamy do zbyt mocnego przysmażenia czosnku, ponieważ wtedy będzie miał gorzkawy posmak.
  • Do podsmażonych warzyw dodajemy gorący bulion i zagotowujemy.
  • Dodajemy kolejno sos sojowy oraz sos sriracha i dokładnie mieszamy.
  • Następnie do zagotowanego bulionu dodajemy kurczaka i gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut.
  • Papryczkę chilli kroimy (bez pestek), szczypiorek siekamy.
  • Po upływie tego czasu dodajemy mleko koskosowe, ugotowany makaron, sok z cytryny, papryczkę chilli i szczypiorek.

 

tajska zupa z kurczakiem

Smacznego! 🙂