Naprawdę pyszna, nie za ostra, wyrazista w smaku tajska zupa z kurczakiem. Dzięki bazie z mleka kokosowego jest delikatna i aksamitna, cytryna dodaje jej kwaśnej nuty, a chilli dodaje wielowymiarowości jej smakowi. Warto, polecam bardzo, bardzo – zwłaszcza jeśli macie bulion lub rosół już przygotowany, wtedy przygotowanie jej staje się po prostu błyskawiczne!
Składniki (tajska zupa z kurczakiem):
- 300 g piersi z kurczaka
- 50 g makaronu (użyłam drobnego makaronu jak do rosołu)
- 1 średnia marchewka
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 litra bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 125 ml mleka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki szczypiorku
- świeża natka pietruszki
- 1/3 małej papryczki chilli
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kosteczkę.
- Makaron gotujemy, według przepisu na opakowaniu.
- Do tej zupy sprawdzi się drobny makaron sojowy, ryżowy ale także „zwykły” makaron rosołowy.
- Marchewkę myjemy, obieramy.
- Następnie ścieramy ją na tarce o dużych oczkach.
- Por myjemy. Jego białą i jasnozieloną cześć kroimy na półplasterki.
- Czosnek oraz imbir ścieramy na drobnej tarce.
- W garnku rozgrzewamy olej.
- Do garnka dodajemy marchewkę oraz por i podsmażamy kilka minut do lekkiego zarumienienia.
- Po tym czasie do garnka dodajemy czosnek oraz imbir i podsmażamy, co chwilę mieszając.
- Nie doprowadzamy do zbyt mocnego przysmażenia czosnku, ponieważ wtedy będzie miał gorzkawy posmak.
- Do podsmażonych warzyw dodajemy gorący bulion i zagotowujemy.
- Dodajemy kolejno sos sojowy oraz sos sriracha i dokładnie mieszamy.
- Następnie do zagotowanego bulionu dodajemy kurczaka i gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut.
- Papryczkę chilli kroimy (bez pestek), szczypiorek siekamy.
- Po upływie tego czasu dodajemy mleko koskosowe, ugotowany makaron, sok z cytryny, papryczkę chilli i szczypiorek.
Smacznego! 🙂