Tiramisu tradycyjne to włoski deser, rozsławiony na całym świecie. Tradycyjnie z wyrazistym alkoholowym posmakiem amaretto – ja przygotowuję go jednak zawsze w wersji bezalkoholowej bo taki lubię najbardziej. Jest delikatny, kremowy i bardzo słodki – jeśli nie lubicie tak słodkich deserów ograniczcie ilość cukru w przepisie – zyska na tym dodatkowo Wasze zdrowie.

Składniki na tiramisu tradycyjne:

  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie (200 g) biszkoptów „kocie języczki”
  • 1,5 szklanki mocnej kawy (świeżo zaparzonej i całkiem wystudzonej)
  • 4 łyżki likieru amaretto (lub innego mocnego i wyrazistego alkoholu – ja pomijam, bo nie lubię)
  • 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao

Przygotowanie:

  • Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na gładką, jasną i puszystą masę.
  • Do jajek stopniowo dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż krem zgęstnieje.
  • Kawę wlewamy do miski razem z amaretto i połowę biszkoptów moczymy krótko w kawie, na tyle żeby nasiąkły, ale żeby się nie rozpadały.
  • Nasączone biszkopty układamy na dnie naczynia (tiramisu można przygotować w pucharkach, miseczkach, szklankach, blaszce lub – jak u mnie najczęściej – w plastikowym pojemniku, wtedy najłatwiej jest je przechować lub przewieźć). Takim sposobem tworzymy spód naszego tiramisu.
  • Biszkopty posypujemy lekko kakao i na wierzchu rozsmarowujemy połowę przygotowanego z jajek i serka kremu.
  • Warstwę kremu przyprószamy kakao, następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, posypujemy kakao i druga połowa kremu.
  • Gotowy deser wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Tuż przed podaniem tiramisu posypujemy z wierzchu resztką kakao i podajemy schłodzone.

Wskazówki:

Oczywiście jeśli chcecie możecie przygotować większą ilość warstw, które będą cieńsze. Do tego będziecie potrzebować więcej biszkoptów i ewentualnie dodatkowo trochę więcej kawy z amaretto. Ja lubię tradycyjną wersję.

tiramisu

tiramisu

Smacznego!