Mając za solenizanta alergika miałam utrudnione zadanie już podczas wymyślania tortu. Przede wszystkim miał być prosty i szybki – nie chciałam całego wspólnego dnia przesiedzieć w kuchni. Pode wszystkim był to mój pierwszy tort – musiał być to więc przepis dość niezawodny. Tylko problem polegał na tym, że postanowiłam nie wzorować się na żadnym cudzym przepisie, a wymyślić coś prostego we własnym zakresie. Takim sposobem wpadłam na genialną rzecz – prosty tort przekładany kakaową wersją kremu mascarpone i pysznymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki.

Przepis na krem mascarpone znajdziecie na moim blogu także tutaj (w przepisach bazowych).

Składniki na tort z kakaowym kremem mascarpone:

  • pół puszki brzoskwiń (wraz z sokiem)
  • 3 blaty biszkoptowe jasne
  • śmietana kremówka 36% ok. 400-500 g
  • 400-500 g serka mascarpone (ilość serka i śmietany zależy od tego czy tort chcemy grubo przełożyć kremem czy też wystarczy nam niewielka warstwa, serek i śmietanę dajemy w proporcji 1:1, aby krem był na tyle ciężki, gęsty i zwarty by móc nim przełożyć tort)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • ok. 2 czubate łyżki kakao (ja miałam tylko 1 stąd blady kolor)
  • ewentualnie posypka, ozdoby do dekoracji tortów

Przygotowanie:

Tym razem stawiając na szybkość wykonania i chęć zaoszczędzenia czasu kupiłam gotowy biszkopt. Był smaczny, choć nie tak dobry jak domowy.

  • Brzoskwinie odsączamy, sok zostawiamy.
  • Śmietanę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem lub robotem kuchennym, aż będzie prawie sztywna.
  • Następnie dodajemy cukier puder, żeby krem posłodzić. Ilość zależna jest od tego jak bardzo słodki tort chcemy zrobić (ja zdecydowałam się na mniejszą ilość cukru, ponieważ mój tort był obficie przełożony kremem).
  • Ubijamy jeszcze chwilę, aż śmietana będzie dobrze ubita i sztywna. Pamiętajcie, żeby nie „przebić” śmietany – nie ubijać jej zbyt długo, ponieważ zrobi się ponownie rzadka i już się nie ubije na sztywno.
  • Teraz dodajemy cały, zimny serek mascarpone oraz kakao i ubijamy jeszcze chwilę, na mniejszych obrotach, żeby składniki dobrze się połączyły.
  • Krem możemy odstawić na chwilę do lodówki lub pozostawić na wierzchu.
  • Tak przygotowanym kremem możemy ozdabiać torty i babeczki przy użyciu rękawa cukierniczego, krem musi być jednak bardzo dobrze schłodzony, żeby ozdoby były trwałe.
  • Jeden blat biszkoptowy układamy na paterze, nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy około 1/3 kremu i dokładnie wyrównujemy.
  • Kładziemy kolejny blat i czynność powtarzamy.
  • Przy trzecim blacie – nasączamy go sokiem z brzoskwiń, natomiast kremem pokrywamy cały tort, łącznie z bokami ewentualnie zostawiając odrobinę do późniejszego przystrojenia.
  • Na torcie układamy pokrojone w kawałeczki brzoskwinie.

Wskazówki:

Posypką lub wiórkami czekoladowymi można przystroić bok tortu, będzie wtedy wyglądał bardzo apetycznie. Ozdoby rozkładamy według upodobań.

Jeśli macie ozdoby cukrowe zdecydowanie polecam ozdabiać nimi tort tuż przed podaniem, inaczej zwyczajnie się rozpuszczą i rozpłyną – nie będą wtedy wyglądać atrakcyjnie.

tort

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email