Pyszna tortilla – łatwa w przygotowaniu, pyszna i jeśli trzeba wygodna do zapakowania “na wynos”. : ) Już wkrótce będę musiała przygotować sama takie placki w oparciu o przepis, który chowam w zeszycie od bardzo dawna. : ) Tym razem kolejny mój wymysł i wariacja na temat tych pszennych placków, przepis ze starej wersji bloga ale ciągle tak samo aktualny – często gości na moim stole. : ) Z racji tego, że bardzo polubiłam rukolę – lubię dodać ją też w tym przepisie pół na pół z sałatą. : )

 

Składniki:

  • sałata lodowa
  • pomidory
  • ja dodałam kilka rzodkiewek
  • ser feta lub inny ulubiony słony ser sałatkowy
  • placki tortilla
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Sałatę i pomidory myjemy. Sałatę kroimy lub rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy na ćwiartki, następnie wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy razem w misce.

tortilla

Ser feta kroimy w dość drobną kostkę i dorzucamy do sałatki.

tortilla

Przygotowujemy sos czosnkowy. Rozłożone na płasko placki smarujemy słuszną porcją sosu i na jednej połowie układamy sałatkę – nie za dużo, żeby po zwinięciu nie „wysypała” nam się cała z placka – i zwijamy w rulonik. Całość możemy podgrzać na suchej patelni pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu lub w mikrofali – wtedy placek fajnie zmięknie. Możemy podawać na zimno lub na ciepło, jeśli ktoś tak jak ja bardzo lubi sos czosnkowy, tortillę można nim dodatkowo polać po wierzchu.

Ciekawostka: podgrzany sos czosnkowy staje się bardziej wyrazisty i ostrzejszy.

tortilla

 

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email