Pyszna tortilla – łatwa w przygotowaniu, pyszna i jeśli trzeba wygodna do zapakowania „na wynos”. : ) Już wkrótce będę musiała przygotować sama takie placki w oparciu o przepis, który chowam w zeszycie od bardzo dawna. : ) Tym razem kolejny mój wymysł i wariacja na temat tych pszennych placków, przepis ze starej wersji bloga ale ciągle tak samo aktualny – często gości na moim stole. : ) Z racji tego, że bardzo polubiłam rukolę – lubię dodać ją też w tym przepisie pół na pół z sałatą. : )
Składniki:
- sałata lodowa
- pomidory
- ja dodałam kilka rzodkiewek
- ser feta lub inny ulubiony słony ser sałatkowy
- placki tortilla
- majonez
- jogurt naturalny
- czosnek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę i pomidory myjemy. Sałatę kroimy lub rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy na ćwiartki, następnie wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy razem w misce.
Ser feta kroimy w dość drobną kostkę i dorzucamy do sałatki.
Przygotowujemy sos czosnkowy. Rozłożone na płasko placki smarujemy słuszną porcją sosu i na jednej połowie układamy sałatkę – nie za dużo, żeby po zwinięciu nie „wysypała” nam się cała z placka – i zwijamy w rulonik. Całość możemy podgrzać na suchej patelni pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu lub w mikrofali – wtedy placek fajnie zmięknie. Możemy podawać na zimno lub na ciepło, jeśli ktoś tak jak ja bardzo lubi sos czosnkowy, tortillę można nim dodatkowo polać po wierzchu.
Ciekawostka: podgrzany sos czosnkowy staje się bardziej wyrazisty i ostrzejszy.
Smacznego! : )
Tortilla z sałatką grecką | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]