Wiedzieliście, że kwiat forsycji jest jadalny? Krzak, który tak pięknie zdobi nasze ogródki śmiało może przyozdobić także ciasta i inne potrawy. Forsycja jest kwiatem jak najbardziej jadalnym, a przygotować z niej można naprawdę wiele. Dzisiaj szybka propozycja jak można jej użyć do zrobienia tostów francuskich – słodkich i idealnych na śniadanie. Panie i Panowie – tosty francuskie z forsycją!

Składniki na tosty francuskie z forsycją:

  • 2-4 kromki chleba żytniego na zakwasie (lub innego ulubionego)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru (lub ksylitolu/miodu)
  • garść oskubanych kwiatów forsycji + kilka do dekoracji

Przygotowanie:

  • W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dosładzamy do smaku.
  • Do ciasta dodajemy kwiaty forsycji i delikatnie mieszamy.
  • Patelnię dobrze rozgrzewamy.
  • Kromki chleba pojedynczo, krótko moczymy w jajku i smażymy na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.
  • Gotowe tosty francuskie dekorujemy kwiatkami i podajemy ciepłe.

 

tosty francuskie z forsycją

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email