Wiedzieliście, że kwiat forsycji jest jadalny? Krzak, który tak pięknie zdobi nasze ogródki śmiało może przyozdobić także ciasta i inne potrawy. Forsycja jest kwiatem jak najbardziej jadalnym, a przygotować z niej można naprawdę wiele. Dzisiaj szybka propozycja jak można jej użyć do zrobienia tostów francuskich – słodkich i idealnych na śniadanie. Panie i Panowie – tosty francuskie z forsycją!
Składniki na tosty francuskie z forsycją:
- 2-4 kromki chleba żytniego na zakwasie (lub innego ulubionego)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru (lub ksylitolu/miodu)
- garść oskubanych kwiatów forsycji + kilka do dekoracji
Przygotowanie:
- W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dosładzamy do smaku.
- Do ciasta dodajemy kwiaty forsycji i delikatnie mieszamy.
- Patelnię dobrze rozgrzewamy.
- Kromki chleba pojedynczo, krótko moczymy w jajku i smażymy na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.
- Gotowe tosty francuskie dekorujemy kwiatkami i podajemy ciepłe.
Smacznego!