Pyszny sposób na czerstwe pieczywo – moim zdaniem genialny i najprostszy bo to „zwykłe” tosty. : ) Delikatne, lekko słodkie kromeczki wyglądają kusząco i na pewno kuszą smakiem. : ) Zapewne posmakują wielu – dla mnie to tylko chwilowa odskocznia ale dobrze jest znać parę tricków jak nadać „drugie życie” naszemu jedzonku. : )
Składniki:
- 2 duże lub 4 małe kromki jasnego pieczywa
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczki cukru
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Jajko zbijamy do miseczki, na tyle dużej, żebyśmy mogli swobodnie maczać w niej chleb. Do jajka dolewamy mleko, wsypujemy cukier. Masło roztapiamy na patelni, kromki chleba maczamy dokładnie w jajku i smażymy na rozgrzanej patelni na złotobrązowy kolor. Podawać możemy same lub z ulubionymi dodatkami.
Tosty można podawać samodzielnie – świetnie komponują się z kawą. Jednak uważam, że równie dobrze sprawdzą się z syropem klonowym, polane miodem, z dżemami lub musami owocowymi… Warto kombinować w kuchni i robić „coś” z „niczego”. Tym bardziej, że jest to połączenie na tyle pewne, że niemal nie ryzykujemy. : )
Smacznego! : )
Tosty francuskie | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
foudre
Proste, szybkie, a jakie smaczne <3
Chaotyczna
Otóż to! 😀 Świetny pomysł na śniadanie, prawda? 😀