Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki i placki, a puszyste pancakes – amerykańskie naleśniki – to jedne z pyszniejszych jakie jadłam. : ) Tym razem podam lekko oszukany, ale jednocześnie odchudzony przepis na waniliowe pancakes z sosem truskawkowym.

 

Składniki na waniliowe pancakes z sosem truskawkowym:

  • 2 łyżki mąki
  • mleko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • pestki z 1/3 z laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru
  • truskawki
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe gęstości gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąki, jeśli za gęste dolewamy mleka. Na suchej patelni smażymy zgrabne, nie za duże naleśniczki.

Truskawki, jogurt i cukier miksujemy blenderem na bardzo gładką masę, którą polewamy naleśnikiczki. Podajemy zaraz po przygotowaniu. : ) Oczywiście równie dobrze można zjeść je na zimno, po jakimś czasie od przygotowania.

waniliowe pancakes z sosem truskawkowym

Smacznego! : )