Pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu curry w wersji wegańskiej. Idealnie smakuje podane z ryżem jaśminowym lub basmati.
Składniki na wegańskie curry:
- 500 g batatów
- 300 g kalafiora
- 1 puszka pomidorów krojonych (u mnie słoik domowej passaty pomidorowej)
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru lub około 1,5 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- ryż do podania
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki.
- W woku lub garnku rozgrzewamy olej.
- Następnie szklimy na nim cebulę przez kilka minut, pamiętając żeby od czasu do czasu zamieszać.
- Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty (lub suszony) imbir.
- Cebulę z przyprawami smażymy około 1 minutę.
- Dodajemy resztę suchych przypraw i całość podgrzewamy aż uwolnią aromat.
- Po tym czasie do woka wlewamy puszkę pomidorów oraz szklankę wody, i zagotowujemy.
- W międzyczasie bataty myjemy, obieramy, kroimy w nie za dużą kostkę.
- Tak przygotowane bataty dodajemy do gotującego się sosu, oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Następnie gotujemy całość na średnim ogniu około 30 minut.
- Po upłynięciu tego czasu kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, oraz dodajemy do potrawy.
- Dodajemy mleko kokosowe, przykrywamy i gotujemy kolejne około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Po tym czasie potrawa jest gotowa do serwowania – polecam podawać ją z ryżem oraz świeżą natką pietruszki.
Smacznego! 😀