Pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu curry w wersji wegańskiej. Idealnie smakuje podane z ryżem jaśminowym lub basmati

 

Składniki na wegańskie curry:

  • 500 g batatów
  • 300 g kalafiora
  • 1 puszka pomidorów krojonych (u mnie słoik domowej passaty pomidorowej)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru lub około 1,5 cm świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż do podania

 

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki.
  • W woku lub garnku rozgrzewamy olej.
  • Następnie szklimy na nim cebulę przez kilka minut, pamiętając żeby od czasu do czasu zamieszać.
  • Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty (lub suszony) imbir.
  • Cebulę z przyprawami smażymy około 1 minutę.
  • Dodajemy resztę suchych przypraw i całość podgrzewamy aż uwolnią aromat.
  • Po tym czasie do woka wlewamy puszkę pomidorów oraz szklankę wody, i zagotowujemy.
  • W międzyczasie bataty myjemy, obieramy, kroimy w nie za dużą kostkę.
  • Tak przygotowane bataty dodajemy do gotującego się sosu, oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Następnie gotujemy całość na średnim ogniu około 30 minut.
  • Po upłynięciu tego czasu kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki, oraz dodajemy do potrawy.
  • Dodajemy mleko kokosowe, przykrywamy i gotujemy kolejne około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Po tym czasie potrawa jest gotowa do serwowania – polecam podawać ją z ryżem oraz świeżą natką pietruszki.

wegańskie curry

 

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email