Nie przepadam z zasady za zupami z mięsem oraz gotowanymi na mięsie. Ta zupa koperkowa z pulpetami z indyka jest jednak przepisem, do którego często wracam. Jest naprawdę pyszna, dość łatwa w przygotowani i kompletna w smaku. Szybka, mimo wielu kroków! I choć fanką indyka nie jestem, w tej zupie pasuje idealnie!

 

Składniki – zupa koperkowa z pulpetami z indyka:

Pulpeciki:

  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 cebuli
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Zupa koperkowa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 300 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 200 g śmietany 18%
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

Pulpeciki:

  • Cebulę drobno siekamy.
  • W misce mieszamy mielone mięso, bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz jajko.
  • Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy masę.
  • Z mięsa formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złotobrązowy kolor.
  • Na koniec wykładamy na talerz i odstawiamy na później.

 

Zupa koperkowa z pulpetami z indyka:

  • Warzywa dokładnie myjemy i obieramy.
  • Marchewkę kroimy w półplasterki, następnie ziemniaki w kostkę.
  • Na koniec cebulę drobno siekamy.
  • W garnku (najlepiej o grubym dnie) rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.
  • Warzywa doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę kurkumy dla lepszego koloru.
  • Mieszając, żeby się nie przypaliły, smażymy przez około 5 minut.
  • Do podsmażonych warzyw  wlewamy gorący bulion i całość zagotowujemy.
  • Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut.
  • Koperek myjemy, następnie drobno siekamy.
  • Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej podsmażone pulpeciki i gotujemy przez kolejne 15 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.
  • Po wyłączeniu gazu pod zupą zaprawiamy ją śmietaną.
  • Aby śmietana się nie zważyła należy najpierw małymi porcjami wmieszać zupę do śmietany, dopiero kiedy temperatury bardziej się wyrównają, dodać całą śmietanę do zupy.
  • Zupa koperkowa z pulpetami z indyka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

 

zupa koperkowa z pulpetami z indyka

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email