Nie przepadam z zasady za zupami z mięsem oraz gotowanymi na mięsie. Ta zupa koperkowa z pulpetami z indyka jest jednak przepisem, do którego często wracam. Jest naprawdę pyszna, dość łatwa w przygotowani i kompletna w smaku. Szybka, mimo wielu kroków! I choć fanką indyka nie jestem, w tej zupie pasuje idealnie!
Składniki – zupa koperkowa z pulpetami z indyka:
Pulpeciki:
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 cebuli
- 1 jajko
- mąka pszenna
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Zupa koperkowa:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 300 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 0,5 pęczka koperku
- 200 g śmietany 18%
- kurkuma
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
Pulpeciki:
- Cebulę drobno siekamy.
- W misce mieszamy mielone mięso, bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz jajko.
- Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy masę.
- Z mięsa formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złotobrązowy kolor.
- Na koniec wykładamy na talerz i odstawiamy na później.
Zupa koperkowa z pulpetami z indyka:
- Warzywa dokładnie myjemy i obieramy.
- Marchewkę kroimy w półplasterki, następnie ziemniaki w kostkę.
- Na koniec cebulę drobno siekamy.
- W garnku (najlepiej o grubym dnie) rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.
- Warzywa doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę kurkumy dla lepszego koloru.
- Mieszając, żeby się nie przypaliły, smażymy przez około 5 minut.
- Do podsmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i całość zagotowujemy.
- Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut.
- Koperek myjemy, następnie drobno siekamy.
- Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej podsmażone pulpeciki i gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.
- Po wyłączeniu gazu pod zupą zaprawiamy ją śmietaną.
- Aby śmietana się nie zważyła należy najpierw małymi porcjami wmieszać zupę do śmietany, dopiero kiedy temperatury bardziej się wyrównają, dodać całą śmietanę do zupy.
- Zupa koperkowa z pulpetami z indyka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Smacznego! 😀