W tym roku korzystam z dobrodziejstw działki i Matki Natury ile wlezie! Ponieważ posadziłam całkiem sporo bobu na działce, postanowiłam postawić w tym roku na nowości i spróbować przerobić bób na coś pysznego. Ten przepis odnalazłam na stronie Kwestia Smaku i zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Zupa z bobu i młodych ziemniaków wyszła obłędna, a wszyscy dopytywali o dokładki! 🙂 Jeśli lubicie bób i młode ziemniaczki – jest to świetna propozycja obiadowa!

 

Składniki na zupę z bobu i młodych ziemniaków:

  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • około 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • około 120g śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ser feta

Przygotowanie:

  • Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Studzimy oraz obieramy, odmierzając 1 szklankę bobu.
  • Ziemniaki dokładnie myjemy, oskrobujemy lub obieramy i kroimy na plasterki.
  • Na patelni (całe danie można zrobić w jednym garnku z grubym dnem) rozgrzewamy oliwę i masło.
  • Smażymy ziemniaki do zarumienienia, około 5 minut. Na tym etapie można je również lekko posolić.
  • Czosnek obieramy i kroimy na pół. Dodajemy do podsmażonych ziemniaków i smażymy jeszcze 2 minuty.
  • W garnku zagotowujemy bulion drobiowy/jarzynowy (wedle uznania; można przygotować tą zupę na kostkach rosołowych).
  • Dodajemy majeranek oraz pieprz.
  • Podsmażone ziemniaki z czosnkiem wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości.
  • Kiedy zmiękną dodajemy bób i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
  • Szczypiorek i koperek dokładnie siekamy.
  • Wyłączamy gaz i dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.
  • Śmietanę wlewany do kubeczka, następnie po łyżce dodajemy wywar i dokładnie mieszamy. Ja używam do mieszania widelca lub trzepaczki, wtedy możemy to zrobić szybko i efektywnie. Dodajemy tak około 5-10 łyżek, stopniowo i powoli, za każdym razem dokładnie mieszając, żeby śmietana się nie zważyła.
  • Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą.
  • Zupa z bobu i młodych ziemniaków smakuje najlepiej posypaną pokruszoną fetą.

 

Wskazówki:

Młody bób może się gotować tak szybko jak 5 minut, starszemu może to zająć nawet pół godziny. Ja gotuję bób, aż skórki zaczynają lekko pękać.

Jeśli nie lubicie fety, na wcześniejszym etapie można zupę trochę dosolić.

zupa z bobu i młodych ziemniaków

Smacznego! 🙂

Print Friendly, PDF & Email