W tym roku korzystam z dobrodziejstw działki i Matki Natury ile wlezie! Ponieważ posadziłam całkiem sporo bobu na działce, postanowiłam postawić w tym roku na nowości i spróbować przerobić bób na coś pysznego. Ten przepis odnalazłam na stronie Kwestia Smaku i zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Zupa z bobu i młodych ziemniaków wyszła obłędna, a wszyscy dopytywali o dokładki! 🙂 Jeśli lubicie bób i młode ziemniaczki – jest to świetna propozycja obiadowa!
Składniki na zupę z bobu i młodych ziemniaków:
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- około 0,5 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- około 120g śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- ser feta
Przygotowanie:
- Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Studzimy oraz obieramy, odmierzając 1 szklankę bobu.
- Ziemniaki dokładnie myjemy, oskrobujemy lub obieramy i kroimy na plasterki.
- Na patelni (całe danie można zrobić w jednym garnku z grubym dnem) rozgrzewamy oliwę i masło.
- Smażymy ziemniaki do zarumienienia, około 5 minut. Na tym etapie można je również lekko posolić.
- Czosnek obieramy i kroimy na pół. Dodajemy do podsmażonych ziemniaków i smażymy jeszcze 2 minuty.
- W garnku zagotowujemy bulion drobiowy/jarzynowy (wedle uznania; można przygotować tą zupę na kostkach rosołowych).
- Dodajemy majeranek oraz pieprz.
- Podsmażone ziemniaki z czosnkiem wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości.
- Kiedy zmiękną dodajemy bób i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
- Szczypiorek i koperek dokładnie siekamy.
- Wyłączamy gaz i dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.
- Śmietanę wlewany do kubeczka, następnie po łyżce dodajemy wywar i dokładnie mieszamy. Ja używam do mieszania widelca lub trzepaczki, wtedy możemy to zrobić szybko i efektywnie. Dodajemy tak około 5-10 łyżek, stopniowo i powoli, za każdym razem dokładnie mieszając, żeby śmietana się nie zważyła.
- Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą.
- Zupa z bobu i młodych ziemniaków smakuje najlepiej posypaną pokruszoną fetą.
Wskazówki:
Młody bób może się gotować tak szybko jak 5 minut, starszemu może to zająć nawet pół godziny. Ja gotuję bób, aż skórki zaczynają lekko pękać.
Jeśli nie lubicie fety, na wcześniejszym etapie można zupę trochę dosolić.
Smacznego! 🙂