Sernik jest jak dla mnie ostatnio najlepszym ciastem z możliwych! Każdy! A moja mama jest nawet większym sernikozjadaczem niż ja. ; ) Dlatego kiedy zbliżały się jej urodziny pomyślałam, że jedynym tortem, który będzie idealny na tą okazję będzie sernik! : ) I to był zdecydowanie strzał w dziesiątkę. : ) Choć wahałam się trochę przy wyborze najodpowiedniejszego – ten skradł moje serce od razu i postanowiłam dłużej nie zwlekać – zabrałam się do roboty. : )

Niestety nie obyło się bez utrudnień… tuż przed samymi świętami mojej wadze kuchennej urwała się nóżka i biedna przestała działać… Wiele składników ze świątecznych dań było więc dobierane “na oko”, a ja zostałam bez wagi. : ( Było ciężko ale dałam radę z tym sernikiem! I polecam go wszystkim, którzy lubią serniki i wszystkim , którzy kochają smak cytryn – tutaj jest on obłędnym dopełnieniem słodkiego sera! : )

 

Składniki (na tortownicę 21 cm):

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła (może być nawet 120 g)
  • 750 g twarogu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (u mnie 30%)
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 3 jajka
  • domowy krem Lemon Curd

 

Przygotowanie:

Żeby sernik wyszedł idealny wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Przygotowanie sernika zaczynamy od zrobienia spodu. Ciastka dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy blenderem na mączkę. Dodajemy miękkie masło i całość mieszamy lub miksujemy (ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku, tak żeby całość się ze sobą mogła zlepić). Tortownicę wyklejamy ciasteczkowym spodem zachodząc również z brzegami do około połowy wysokości tortownicy.  Spód chłodzimy przez co najmniej 30 minut.

W tym czasie można przygotować nasz Lemon Curd (przepis TUTAJ), który jest mało wymagający, pyszny i bardzo szybki w wykonaniu! : )

Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania lub przeciśnięcia sera przez praskę (tak jak to zrobiłam ja) przynajmniej dwukrotnie. Optymalnym byłoby zrobienie tego 3 razy – wtedy ser ma idealną konsystencję. : ) Ser miksujemy razem ze skórką z cytryny i cukrem aż do połączenia. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, po każdym masę krótko miksując, oraz śmietanę. Masę serową miksujemy bardzo krótko – tylko do połączenia składników, żeby bez potrzeby jej nie napowietrzać. Im masa bardziej napowietrzona tym bardziej wyrośnie nasz sernik i tym bardziej spektakularnie opadnie. : ) Masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i pieczemy przez około 60 min w 160°C (mój sernik piekł się trochę ponad godzinkę). Sernik studzimy najpierw przy zamkniętych, następnie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, żeby nie opadł. Masa powinna być idealnie równa, jak blat stołu. : ) Wystudzony sernik chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Na serniku rozprowadzamy równą warstwą nasz lemon curd – z mojego przepisu na krem wykorzystałam 2/3 porcji na ten sernik, reszta służyła mi do nadziewania babeczek. : ) Tak przygotowany sernik chłodzimy jeszcze około 4 godziny, lub wstawiamy do lodówki nawet na całą noc. : )

Przed podaniem sernik można udekorować keksami z bitej śmietany, tak jak zrobiłam to ja lub zostawić go całkiem bez dekoracji. : )

sernik

sernik

sernik

sernik

sernik

sernik

 

 

Mam nadzieję, że wypróbujecie kiedyś ten przepis – sernik jest wyśmienity i gorąco go polecam! : )

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email