Domowe podpłomyki – przepisy bazowe

Krucha przekąska. Słona lub o neutralnym smaku. Moja mama jest zdecydowanie miłośnikiem tego typu przekąsek i to głównie z myślą o niej powstał dzisiejsze podpłomyki. : ) Ja jednak pozostanę miłośnikiem „macy„. : )

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (orientacyjnie)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części, dość cienko rozwałkowujemy i smażymy/suszymy na rozgrzanej, suchej patelni. Smażymy do pojawienia się bąbli, wtedy odwracamy i dosmażamy chwilę z drugiej strony.

Tak przygotowane podpłomyki można posypać starty żółtym serem i zapiec chwilę w piekarniku, nastawionym na grzanie górnej grzałki.

domowe podpłomyki

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/domowe-podplomyki/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij