Domowe podpłomyki – przepisy bazowe

Krucha przekąska. Słona lub o neutralnym smaku. Moja mama jest zdecydowanie miłośnikiem tego typu przekąsek i to głównie z myślą o niej powstał dzisiejsze podpłomyki. : ) Ja jednak pozostanę miłośnikiem „macy„. : )

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (orientacyjnie)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części, dość cienko rozwałkowujemy i smażymy/suszymy na rozgrzanej, suchej patelni. Smażymy do pojawienia się bąbli, wtedy odwracamy i dosmażamy chwilę z drugiej strony.

Tak przygotowane podpłomyki można posypać starty żółtym serem i zapiec chwilę w piekarniku, nastawionym na grzanie górnej grzałki.

domowe podpłomyki

Smacznego! : )

Dodaj komentarz