Krucha przekąska. Słona lub o neutralnym smaku. Moja mama jest zdecydowanie miłośnikiem tego typu przekąsek i to głównie z myślą o niej powstał dzisiejsze podpłomyki. : ) Ja jednak pozostanę miłośnikiem „macy„. : )
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki ciepłej wody (orientacyjnie)
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części, dość cienko rozwałkowujemy i smażymy/suszymy na rozgrzanej, suchej patelni. Smażymy do pojawienia się bąbli, wtedy odwracamy i dosmażamy chwilę z drugiej strony.
Tak przygotowane podpłomyki można posypać starty żółtym serem i zapiec chwilę w piekarniku, nastawionym na grzanie górnej grzałki.
Smacznego! : )