Jogurtowy deser z herbatnikami


Przepyszne małe „co nieco”, w sam raz do przekąszenia na deser lub drugie śniadanie. Zdrowe, smaczne i wcale nie tak kaloryczne jak by się mogło wydawać! : ) Dodatkowo można odchudzić jeszcze ten deser rezygnując z bitej śmietany i zamiast herbatników maślanych stosując pełnoziarnisty odpowiednik. : )

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych kakaowych
  • 400 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli chcemy słodszy deser)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g owoców
  • 6 łyżek bitej śmietany
  • 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy. Można to zrobić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego, owinąć ściereczką tworząc sakiewkę i uderzając nią o blat. Dobrym sposobem jest też „bicie” naszego zawiniątka wałkiem, mamy wtedy większą kontrolę nad wielkością kawałków. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. W pucharkach układamy warstwami: herbatniki, jogurt, owoce. Udekorować łyżką bitej śmietany i posypać startą czekoladą i przybrać miętą.

deser

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz