Mus jabłkowo-gruszkowy

Mus to jeden z moich ulubionych przetworów – najczęściej przygotowuję musy jabłkowe bez dodatków, mniej często z gruszkami, tak jak w tym przypadku. : ) Uwielbiam obie kombinacje, nie zawsze miksuję lub rozdrabniam je na gładko. Dzisiejsza propozycja była przygotowywana na szybko, zależało mi na tym, żeby nie wymagał zbyt dużo zaangażowania, więc przygotowałam owoce i zostawiłam same sobie, żeby robiły co chciały. : ) Takim sposobem powstał mus jabłkowo-gruszkowy z kawałkami gruszek. Polecam i zachęcam do wypróbowania. : )

Składniki:

  • 3-4 duże jabłka
  • 4-5 gruszek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier (opcjonalnie)
  • opcjonalnie cynamon

Przygotowanie:

Owoce bardzo dokładnie myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, wtedy zdecydowanie łatwiej i szybciej zrobi się nasz mus. Do owoców dolewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy przyprawy i cukier. Całość gotujemy na małym gazie na wolnym ogniu pod przykryciem aż owoce zrobią się miękkie lub się rozpadną – powinno to zająć około 30 minut. Pod koniec gotowania warto odkryć pokrywkę, żeby odparować nadmiar wody z musu, żeby był bardziej gęsty.

mus jabłkowo-gruszkowy

mus jabłkowo-gruszkowy

mus

mus

mus jabłkowo-gruszkowy

mus

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz