Coś niezwykle prostego i sycącego. Przepyszne śniadanie na chłodne poranki, które doda nam energii na długie godziny. : )
Jak już kiedyś wspominałam na moim piekarniku nie mogę polegać, dlatego postanowiłam spróbować zrobić sobie takie śniadanko na patelni. Nie było to łatwe – musiałam długo czekać, bułka mocno się zeschła, a jajko całkowicie ścięło – ale śniadanie było przepyszne!
Przepis pierwotnie opublikowany był na poprzedniej wersji bloga. : )
Składniki (na 1 porcję):
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 plasterek szynki
- 1 plasterek sera
- odrobina szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie śniadania zajmie nam bardzo mało czasu, dlatego od razu możemy nastawić piekarnik na 180ºC. W bułce wycinamy wierzch i część miąższu (można go spokojnie zjeść lub odłożyć do przygotowania bułki tartej). Ser, szynkę i szczypiorek kroimy. Do wydrążonej bułki wkładamy na spód szynkę i przykrywamy częścią sera. Na tak przygotowaną bułkę wbijamy jajko i doprawiamy posypując z wierzchu solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem i wstawiamy do piekarnika, aż jajko częściowo się zetnie. Chwilę przed wyjęciem posypujemy resztą żółtego sera, żeby się rozpuścił. Po wyjęciu można posypać szczypiorkiem.
Bułkę można również przygotować na patelni z grubym dnem. Układamy bułkę na środku, wstawiamy na bardzo mały ogień i przykrywamy. Niestety czas przygotowania znacznie się wtedy wydłuży, a większy ogień może tylko spalić bułkę od spodu.
Ja następnym razem zamiast dodawać szczypiorek do środka posypię nim bułkę na talerzu. : )
Smacznego! : D
Paula
Witam, ile mniej więcej czasu mam piec żeby jajko się ścięło ? oraz później na ile jeszcze wstawić z serem do piekarnika ?
Bułka zapiekana z jajkiem | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]