Frytki z batatów miałam spróbować już od dłuższego czasu ale zawsze było coś co sprawiało, że wątpiłam w ten pomysł. Nigdy wcześniej nie jadłam też słodkich ziemniaków, może stąd wzięły się moje wątpliwości. Przygotowałam jednak taką porcję i przyznaję, szczerze i bez bicia, że takie frytki to genialna przekąska! Łączy w sobie przekąskę, na którą najczęściej mamy ochotę i małe “co-nieco”, które często bywa słodkie i kaloryczne. Polecam – z tego przepisu frytki wychodzą chrupiące (choć trzeba uważać, bo ławo je spalić) i naprawdę smaczne!
Składniki na frytki z batatów:
- 1 batat
- mąka kukurydziana
- oliwa
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Batata dokładnie myjemy i cienko obieramy, następnie kroimy w słupki.
- Pokrojone bataty moczymy w wodzie i odsączamy na sitku – żeby były wilgotne ale nie mokre.
- Do woreczka zstrunowego wsypujemy trochę mąki kukurydzianej, następnie porcjami wkładamy bataty, zamykamy i dokładnie potrząsamy, żeby całe słupki pokryły się mąką.
- Ddo mąki od razu można dosypać ulubione przyprawy – ułatwi to przyprawianie i sprawi, że frytki będą miały ciekawy smak.
- Dokładnie pokryte frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskujemy/skrapiamy delikatnie oliwą.
- Frytki powinny piec się w piekarniku przez około 20-30 minut w temperaturze około 210°C.
Smacznego! : D