Idealne na śniadanie – sycące, smaczne i proste w wykonaniu jajko sadzone w grzance! Smak mojego dzieciństwa i mroźnych, zimowych poranków szkolnych. Mama często przygotowywała dla mnie takie śniadanie na rozgrzewkę.
Składniki (na jajko sadzone w grzance dla 2 osób):
- 4 kromki chleba tostowego (może być zwykły)
- 2 jajka
- 2 plasterki sera (można dać więcej, według uznania)
- masło
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kromki chleba smarujemy z jednej strony cienko masłem.
- Na 2 kromkach układamy ser i przykrywamy pozostałym chlebem – robimy zwykłe kanapeczki.
- Za kanapki wycinamy częściowo środek – nożem lub foremką do ciastek (wtedy kanapeczki będą miały bardziej atrakcyjny wygląd, na przykład taki). Wyciętego środka nie wyrzucamy.
- Kanapki układamy na rozgrzanej, suchej (lub lekko zwilżonej olejem) patelni i wbijamy do powstałych otworów jajko.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Obok na patelni układamy wycięte środki i smażymy razem na średnim ogniu.
- Kanapeczki smażymy z obu stron, aż jajko odpowiednio się zetnie (ja lubię płynne lub półpłynne żółtko), chleb ładnie się przyrumieni, a ser rozpuści.
Smacznego!