Kompot z suszonych owoców świetnie poprawia trawienie! Zimą, kiedy jemy więcej ciężkich potraw, oraz w okresie świątecznym może okazać się doprawdy zbawienny. : ) Jest ciekawym rozwiązaniem, jednak nie każdemu będzie smakował. : )
Składniki:
- 300 g suszonych śliwek bez pestek
- 150 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- cynamon
- goździki
- 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
Przygotowanie:
Owoce płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 2 godziny aż namokną. Dodajemy cukier, goździki, cynamon i skórkę pomarańczową. Kompot gotujemy 15-20 minut aż owoce będą miękkie. Po ugotowaniu kompot doprawiamy sokiem z cytryny, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Takie napój najlepiej smakuje schłodzony, co wydobywa z niego pełnię smaku. : )
Jedna wskazówka ode mnie – jeśli nie lubicie mocnego, niemal palonego smaku w kompocie z suszu dodajcie znacznie mniej suszonej gruszki – wtedy smak będzie delikatniejszy. : )
Smacznego! : )
Kompot z suszonych owoców | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]