Uwielbiam krokiety… ciągle się o tym przekonuję! : ) Uwielbiam je chyba pod każdą postacią ale tylko i wyłącznie domowe – nigdy żadnych nie kupuję, bo nie są tego warte. ; ) Farsz, który przygotowujemy jest zupełnie dowolny – te są chyba moje ulubione, choć zupełnie inne robię częściej (też je tutaj wrzucę kiedyś). To takie typowo zimowe smaki, nie ma co. : ) Jakie są Wasze ulubione krokiety? : D
Składniki:
- naleśniki wytrawne
- pieczarki
- kapusta kiszona
- żółty ser
- cebulka
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
Zaczniemy od przygotowania farszu. Kapustę kiszoną siekamy, odsączamy i gotujemy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy na nim cebulkę oraz pieczarki. W miseczce łączymy kapustę, grzyby oraz cebulkę nie dodając zbyt dużo tłuszczu z patelni, żeby farsz nie był zbyt tłusty i płynny.
Żółty ser trzemy na tarce o średnich oczkach. Jeśli farsz jest zimny możemy wymieszać ser z farszem, jeśli nie warto dosypywać go bezpośrednio do krokietów przed zwijaniem.
Naleśniki jeśli są świeże od razu wykładamy na nie farsz, jeśli zaś z lodówki warto podgrzać, żeby się nie łamały przy zawijaniu. : ) Naleśniki zawijamy wypełnione farszem.
W głębokim talerzu roztrzepujemy jedno jajko. Na kolejny talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety najpierw moczymy dokładnie w jajku, następnie panierujemy w bułce z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju na złoto z obu stron. : ) Tak przygotowany krokiet powinien być gorący, z ciągnącym farszem w środku i chrupiący na zewnątrz. : )
Smacznego! : D
Krokiety z kapustą, pieczarkami i serem | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]