To masełko chciałam przygotować jako zamiennik dla zwykłego masła roślinnego. : ) Ciągle jeszcze przekonuję się do awokado – nie chcę się do niego zrazić całkowicie dlatego raz na jakiś czas coś z awokado ląduje w moim żołądeczku. : )
Takie masło jest dla mnie wspaniałe – po raz pierwszy jadłam je w domu mojego Lubego, przygotowała je jego mama. Wówczas bardzo mi posmakowało i byłam pewna, ze muszę go jeszcze spróbować. : ) I jest – pyszne, czosnkowe, zdrowe, z dodatkiem wszechstronnej natki pietruszki. : ) Zdecydowanie polecam! : )
Składniki (1 porcja; na zdjęciach połowa porcji):
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. awokado wyciągamy ze skórki i wrzucamy do miseczki. Owoc rozdrabniamy widelcem.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do awokado.
Natkę pietruszki dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy drobno.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy razem w miseczce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masełko z awokado warto przygotowywać na bieżąco, bo ten owoc bardzo ciemnieje. : ) Polecam do stosowania na kanapkę jako pasta kanapkowa lub do smarowania cienką warstwą zamiast tradycyjnego masła lub margaryny.
Chcecie zobaczyć na blogu post o tym jak szybko i sprawnie przygotować awokado do jedzenia? : ) Mogę przygotować poradnik jak wyciągnąć pestkę z owocu oraz jak na kilka łatwych sposobów oddzielić awokado od skórki. : ) Dajcie znać w komentarzach czy przyda się Wam taka wiedza. : )
Smacznego! : )
Masełko czosnkowe z awokado | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]