Bruschetta (grzanki) z pomidorami i/lub pieczarkami

Mmmm… czasem mam ochotę na niecodzienne śniadanko. Przy okazji szukam czegoś, co również zasmakowałoby mojemu mężczyźnie i takim sposobem wybór padł na grzaneczki ze świeżymi pomidorami i pysznymi pieczarkami. : ) Śniadanko sycące, jednak nie jest zbyt kaloryczne, zwłaszcza że nie jestem zwolennikiem smażenia wszystkiego na dużej ilości tłuszczu, więc unikam tego gdzie mogę. Dlatego też przepis lekko zmodyfikowałam, by był dla mnie jak najbardziej odpowiedni. ; ) 

Składniki (2 porcje jak na obrazku):

  • ulubione bułki (ja używał 2 średnich kajzerek)
  • czosnek
  • ew. łyżka oleju lub oliwy

 

Na grzanki z pomidorami:

  • pomidor pokrojony w drobną kostkę
  • drobno posiekany plasterek lub 2 (na dużego pomidora) czerwonej cebuli
  • pół łyżki oliwy lub oleju
  • łyżeczka octu balsamicznego (ja sobie odpuściłam)
  • 2 gałązki świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej (pominęłam)
  • sól, pieprz do smaku
  • w mojej wersji: dodatkowo trochę drobno pokrojonego szczypiorku

 

Na grzanki z pieczarkami:
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 gałązki natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Na bruschettę z pomidorami wymieszać wszystkie składniki w miseczce. Pomidora najlepiej najpierw obrać ze skórki, przydatna będzie do tego zwykła obieraczka do warzyw.

Pieczarki pokroić na około 4 mm plasterki. Podsmażyć na łyżce masła do zarumienienia. Polecam masło klarowane (można je kupić w sklepie lub zrobić samemu w domu) ponieważ nie pali się tak szybko jak zwykłe, a smakiem nie odbiega tak bardzo od świeżego masła. Podsmażone pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z patelni i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Pieczywo można przygotować na dwa sposoby:

Bułki kroimy w około centymetrowe kromki i rumienimy z oby stron szybki na patelni. Po zrumienieniu nacieramy jeszcze ciepłe przekrojonym ząbkiem czosnku.

LUB

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i podsmażamy na nim pokrojony czosnek. Zdejmujemy czosnek z patelni i na gorącym tłuszczu rumienimy z obu stron pokrojone w kromki bułki.

Wykładamy pieczarki i pomidory na jeszcze ciepłe grzanki i podajemy udekorowane listkiem pietruszki. Ja zjadłam na śniadanie razem z zieloną sałatką.

 

Smacznego! : )

 

One comment

Dodaj komentarz