Chleb maślankowy

Postanowiłam zacząć piec własny chleb w domu. : ) Jako, że z innego przepisu w domu zostało mi sporo maślanki – wybór padł oczywiście na chlebek pszenny na maślance. Przepis znalazłam na blogu Smakowity Chleb. Chlebek wyszedł cudowny, puszysty, miękki, z chrupiącą skórką, delikatny… po prostu idealny! : D Fakt, jak na pierwsze przygotowywanie tego typu chleba byłam zupełnie zielona – ciasto wyszło dość luźne bo użyłam innego typu mąki, powinnam je bardziej podsypać mąką, z jednej strony urósł bardziej, spód się trochę nie dopiekł ale okazało się, że jest to wina blaszki, której użyłam (każde ciasto w tej konkretnej formie nie dopieka się od spodu). Gdyby nie tych kilka wpadek wszystko byłoby zupełnie idealne – mimo wszystko dzięki nim dowiedziałam się więcej na temat domowego chleb i wiem jedno – chcę go piec zdecydowanie częściej i więcej! : D

Dzisiaj mam dla Was nietypowe rozwiązanie – film na moim kanale na YouTube. : ) Przygotowałam go, żeby ułatwić Wam przygotowanie pierwszego chleba.

Składniki (na 1 bochenek):

  • zaczyn poolish
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 4 g suszonych drożdży (lub 10 g świeżych)
  • 300 g maślanki
  • około 150 g letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Zaczyn poolish:

  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g letniej wody (temp. 37-40°C)
  • szczypta suszonych drożdży (ok. 1/4 łyżeczki)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy dokładnie, zostawiamy w temperaturze pokojowej, w misce przykrytej ściereczką lub folią, żeby nie wyschło, na noc (8-12 godzin).

Po 12 godzinach do miski dodajemy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, drożdże, sól, i maślankę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub ręką przez około 5 minut. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrastania.

Podrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, rozciągamy an długość 30 cm i składamy, żeby ciasto odgazować. Ten krok powtarzamy trzykrotnie, żeby ciasto było dokładnie odgazowane, następnie formujemy bochenek chleba lub wkładamy ciasto do formy i ostawiamy na kolejne 1-1,5 godziny do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto nacinamy wedle uznania (lub pomijamy ten krok – wtedy jednak chlebek może popękać bez naszej kontroli), smarujemy z wierzchu wodą lub mlekiem dla uzyskania chrupiącej skórki i pieczemy około 40 minut w 200°C. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z formy i studzimy chleb na kratce.

Ja kroiłam swój chleb jeszcze ciepły – Wam polecam poczekać aż dobrze wystygnie, wtedy krojenie będzie o wiele łatwiejsze, a sama kromka nie będzie tak delikatna, zrobi się bardziej zwarta i nie będzie się kruszyć. : )

chleb

chleb

chleb

chleb

chleb

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/chleb-maslankowy/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij