Chleb w cieście

Idealne nie tylko na małe co nieco ale także śniadanie czy kolację. Dość sycące, słodkie – choć możemy też przygotować je bez dodatku cukru – no i pasują do wielu dodatków, zarówno słodkich jak czekolada, jak i orzeźwiających – takich jak świeże owoce. : ) Zdecydowanie polecam. : )

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • chleb w kromkach
  • opcjonalnie odrobina tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy dość gęste ciasto naleśnikowe. Nagrzewamy patelnię (opcjonalnie patelnię z odrobiną tłuszczu – ja jednak lubię chlebki przygotowane na patelni teflonowej, bez tłuszczu). Przekrojone lub całe kromki chleba maczamy dokładnie w cieście naleśnikowym i smażymy na złoto-brązowo z obu stron.

Tak przygotowane chlebki podawać możemy z ulubionym dżemem, czekoladą lub po prostu zjadać same. Równie pyszne co ciepłe są te przestygnięte, a na drugi dzień, z lodówki z dżemem z czarnej porzeczki jak dla mnie są po prostu cudowne!

chleb w cieście

chleb w cieście

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz