Faworki z ciasta francuskiego

Okej, skoro już tak robimy te wszystkie pyszne przysmaki z ciasta francuskiego… dlaczego by nie zrobić faworków? ; ) Są zdecydowanie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne, może nie mniej kaloryczne ale nie trzeba ich smażyć na głębokim oleju, w smaku pyszne i z pewnością sprawdzą się jako błyskawiczna przekąska zarówno w leniwe popołudnie jak i przy niespodziewanych gościach. : )

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • cynamon
  • 1 jajko lub mleko
  • opcjonalnie cukier

Przygotowanie:

1 gotowe opakowanie ciasta francuskiego starczy na ogromną ilość, faworki nie muszą być przecież takie duże. : ) Moje to takie kruszyny w sam raz na jednego gryza, niestety nie przypilnowałam ich przy pieczeniu i lekko się spiekły. : ) Ja na swoje faworki najchętniej przeznaczam skrawki z przygotowania innych dań lub część ciasta francuskiego, bo co za dużo to nie zdrowo. ; )

Ciasto francuskie kroimy na paski (u mnie około 1,5 cm na 4 cm), na środku każdego paska robimy pionowe nacięcie – nie za długie, wystarczy około 1-1,5 cm. Przez nacięcie przeciągamy jeden koniec ciasta i tworzymy w taki sposób kształt faworka. Gotowe faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i posypujemy delikatnie cynamonem i opcjonalnie cukrem. Ciasteczka pieczemy przez około 10-15 minut (zależnie od wielkości – do zarumienienia) w 200ºC.

faworki

faworki

faworki

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz