Sos tzatziki to idealnie wakacyjny, lżejszy “zamiennik” sosu czosnkowego. Przygotowany na bazie jogurtu greckiego pasuje świetnie do placków z cukinii, placków ziemniaczanych, kotletów, dań mięsnych czy nawet jako dip do warzyw. Wszechstronny sos, którego używam u siebie w kuchni naprawdę często.

 

Składniki na sos tzatziki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 średni ogórek
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Jogurt umieszczamy w miseczce.
  • Ogórka dokładnie myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Odciskamy nadmiar soku, następnie dodajemy do jogurtu.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do sosu.
  • Koperek myjemy, drobno siekamy, dodajemy.
  • Sos dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według uznania.

Wskazówki:

Jeśli wolicie gęstsze sosy/dipy śmiało możecie przed dodaniem do jogurtu odcisnąć ogórka z soku. Jeśli jak ja lubicie “kuchnię na leniwca” to śmiało można dodać ogórka bez odciskania, choć dip będzie mniej gęsty, po odstawieniu może się lekko rozwarstwiać.

Ten sos można również przygotować na bazie zwykłego jogurtu naturalnego – zawiera mniej tłuszczu, a sos będzie rzadszy.

 

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email