Okej… wcześniej nie myślałam o tym jak przerabiać zioła, żeby zachować ich smaki przez cały rok. Co prawda większość ziół suszyłam, część zawsze mrożę ale co zrobić z takimi, które najczęściej dodaję do napojów? W tym roku w internecie natrafiłam na świetną podpowiedź – żeby zrobić z nich cukrowy syrop, który później można dodać do lemoniady lub herbaty! Pomysł wydał mi się naprawdę genialny, więc dostosowałam składniki do swoich potrzeb i tak powstał mój własny – cukrowy syrop miętowy! Smak prawdziwej, intensywnej mięty zamknięty w buteleczce słodkiego napoju. Dla mnie świetnie sprawdza się jako dodatek do wody!
Warto jednak zaznaczyć, że nie jest to w żadnym wypadku syrop leczniczy, a jedynie słodki napój, stosowany jako dodatek do napojów i dań. : )
Składniki na cukrowy syrop miętowy:
- 220 g mięty
- 1,5 kg cukru
- 3 litry wody
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Miętę przed rozpoczęciem przygotowania syropu bardzo dokładnie myjemy.
- Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, następnie zagotowujemy, z początku często mieszając, żeby cukier na dnie się nie przypalił.
- Po zagotowaniu syropu cukrowego dodajemy do niego całą miętę, dokładnie zanurzamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na cała noc.
- Kolejnego dnia miętę wyciągamy, syrop przecedzamy przez sitko lub gazę i zagotowujemy.
- Gorący syrop przelewamy do butelek, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Tak przygotowanego syropu nie trzeba już pasteryzować.
Wskazówki:
Żeby uzyskać piękny zielony kolor można do syropu dodać zielonego barwnika spożywczego – ja jednak zrezygnowałam z tej opcji. : )
Smacznego! 🙂