Kasza manna z owsianką i bakaliami

Mmmm… jak dobrze jest czasem wpaść na odkrywczy pomysł! 😀 Dawno nie jadłam żadnego deseru z kaszą manną. Płatków owsianych też nie. O, zostały morele! Czas poeksperymentować… cóż wyszło z tej dziwnej mieszanki? Zapraszam do wypróbowania, moim zdaniem bardzo dobry deser lub odżywczy podwieczorek, czy śniadanie. 😉 Kalorii nie ma najmniej, jednak warto sprawić sobie taki odżywczy posiłek po ciężkim porannym wysiłku. : )

Składniki (na 1-2 porcje):

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • garść orzechów laskowych (ok. 10 sztuk)
  • garść migdałów (ok. 10 sztuk)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych moreli (ok. 5 sztuk)
  • 1/3-1/2 laski wanilii
  • cukier trzcinowy do smaku (u mnie 2 łyżeczki podczas gotowania + 1 łyżeczka do posypania z wierzchu – miałam ochotę na coś słodkiego;) )

Przygotowanie:

Orzechy z grubsza siekamy, morele i żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem płatków owsianych, wanilii (przekrawamy laskę na pół, czubkiem noża wydłubujemy pesteczki i dodajemy je bezpośrednio do rondelka, można też dorzucić całą łupinę, wtedy deser będzie bardziej aromatyczny) i części cukru. Gotujemy chwilę, a gdy mleko zacznie się gotować dosypujemy kaszę mannę cały czas dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Dosypujemy orzechy i owoce i ciągle mieszamy, aż masa nieco zgęstnieje. Przelewamy do pucharków. Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.

kasza manna

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz