Keks bakaliowy mamusi

Keks, który robimy z mamą od wieeelu lat na każde Święta. : ) W tym roku również pojawił się na stole i był jak zwykle obłędny! : ) Zabrakło nam jednego mało istotnego składnika, keks na szczęście jest ciastem, które wiele może nam wybaczyć. ; ) No i oczywiście warto przygotować go dzień, dwa wcześniej, żeby na święta zrobił się wilgotniejszy i przestał się tak bardzo kruszyć – świeży keks jest niestety bardzo kruszącym się ciastem, potrzebuje chwili czasu, żeby się „ogarnąć”. : D

 

Składniki:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych fig
  • 150 g rodzynek
  • 5 łyżek mleka
  • opcjonalnie 3 łyżki rumu
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru i bakalie do dekoracji

 

Przygotowanie:

Suszone owoce warto wcześniej namoczyć – nie jest to konieczność ale jeśli mamy czas to polecam. : )

Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Następnie pojedynczo wbijamy do masy jajka, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy małymi porcjami do masy, na przemian z mlekiem. Całość dokładnie miksujemy.

Figi i morele kroimy w kostkę (nasza jest nieregularna, żeby w cieście znalazły się kawałki owoców różnej wielkości), jeśli macie bardzo duże rodzynki warto też je z grubsza posiekać, ja musiałam to zrobić w tym roku bo rodzynki były prawie większe niż morele, które kupiliśmy. ; ) Owoce oprószamy mąką i dodajemy do ciasta, całość mieszamy łyżką, żeby nie zrobić z owoców papki. : )

Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto do 3/4 jej wysokości. Pieczemy w 200°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy dodatkowym cukrem pudrem i możemy udekorować bakaliami. : )

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/keks-bakaliowy/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij