Pasta Tahini

Pasta tahini to nic innego jak masło sezamowe. Pastę tahini przygotowywać można zarówno z sezamu łuskanego jak i niełuskanego, prażonego lub nieprażonego, wszystko zależy od naszych preferencji. Pasta z sezamu niełuskanego i prażonego ma bardziej intensywny aromat. Ja zdecydowałam się na wersję prażoną i taki przepis Wam dzisiaj prezentuję – w przypadku kiedy chcemy przygotować pastę z sezamu nieprażonego pomijamy po prostu pierwszy krok w przygotowaniu pasty. : )

Taka pasta jest banalna w przygotowaniu, a często problematyczna do znalezienia w wielu sklepach lub wręcz nieopłacalnie droga – warto więc poświęcić jej kilka minut i przygotować ją w domu – zdrową, 100%, bez zbędnych ulepszaczy i dodatków. : )

Składniki:

  • 200 g sezamu
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Rozgrzewamy suchą patelnię i wysypujemy na nią sezam. Sezam należy szybko podprażyć potrząsając patelnią lub mieszając (wtedy na mniejszym ogniu) aż stanie się lśniący i lekko złoty – uważajcie, żeby nie przypalić/spiec za mocno sezamu, stanie się wtedy gorzki i nasza pasta będzie się nadawała do wyrzucenia. Uprażone ziarna przesypujemy na talerz do całkowitego wystygnięcia.

Wystudzony sezam umieszczamy w mikserze/misce/blenderze i miksujemy pulsacyjnie – około 15-30 sekund miksowania, 10-20 sekund przerwy, żeby nie spalić blendera. Ja używałam zwykłego blendera ręcznego, w przerwach łyżką zeskrobywałam sezam, żeby lepiej się blendował. Kiedy pasta zacznie się robić płynna możemy przejść do miksowania ciągiem – bez przerw. Ja jestem się na to nie zdecydowałam, bo lubię swój blender, innego nie mam, a ten niebezpiecznie zaczął się grzać, więc bałam się, że może się spalić. : ) W razie potrzeby, żeby pasta lepiej się blendowała i była bardziej płynna możemy dodać łyżkę oleju – ja pominęłam, a mimo wszystko pasta wyszła bardzo fajna.

Gotową pastę przekładamy do słoika i przechowujemy najlepiej w lodówce – tłuszcz w cieple lubi jełczeć, jeśli jednak szybko planujemy zjeść pastę warto zostawić ją w temperaturze pokojowej, żeby miała lepszą konsystencję. : )

Pastę tahini podawać można na kanapki, krakersy, jako przekąskę lub dodatek do wielu dań – głównie tych wschodnioazjatyckich. : )

pasta tahini

tahini

tahini

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz