Placek z rabarbarem

Uwielbiam wszystkie domowe placki z rabarbarem! : ) Tym razem postawiłam na mały eksperyment – ciasto nie wyszło idealne ale za to przepyszne! Cóż, człowiek uczy się na błędach. : ) Zapraszam do wypróbowania – warto upiec taki placek z rabarbarem i ocenić  czy warto. : )

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z 1 szklanką cukru (druga będzie potrzebna do owoców), następnie dodajemy żółtka. W osobnej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki – oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia – po czym przesypujemy je do utartej masy. Ubijamy pianę z białek – pamiętajmy, że białka najszybciej ubiją się w misce metalowej lub szklanej (miski plastikowe często mają tłustawą powłoczkę, która utrudnia ubicie białek) z dodatkiem szczypty soli. Mieszając pianę z białek pamiętajmy, żeby zawsze robić to bardzo delikatnie, najlepiej łyżką lub specjalną łopatką – żeby ciasto pozostało odpowiednio napowietrzone. : )

W międzyczasie możemy przygotowywać też owoce – żeby nie pozostały surowe musiałam je wcześniej odpowiednio przygotować. Rabarbar dokładnie myjemy obieramy i kroimy na około 2 centymetrowe kawałki. Na patelni lub z garnku rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojony rabarbar i cukier. Od czasu do czasu mieszając prażymy/dusimy na małym ogniu przez moment aż rabarbar zmięknie. Rabarbar jest bardzo soczysty, dlatego po uprażeniu go musimy odsączyć nadmiar płynu na sicie, inaczej ciasto będzie zbyt mokre i się nie uda. Do ciasta rabarbar nie powinien mieć zbyt dużo płynu.

Na tym etapie sami decydujemy jaką formę ma mieć nasze ciasto – gotowy rabarbar można wymieszać delikatnie z ciastem, podzielić ciasto na 2 części i przełożyć uprażonym rabarbarem lub wyłożyć jego kawałki na sam wierzch, już do przełożeniu ciasta do formy. Ja kawałki rabarbaru zmieszałam delikatnie w ciasto – niestety nie było to najlepsze posunięcie, większość rabarbaru spłynęła na dół tworząc na dnie blaszki mokry spód, ponadto ciasto nie urosło zbyt mocno. Smakowo ta wersja bardzo mi odpowiadała, musiałabym spróbować przygotować taki placek z mniejszą ilością rabarbaru lub użyć jakichś magicznych mocy i powstrzymać jego kawałki przed opadaniem. : )

Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 1 godzinę, sprawdzając patyczkiem czy nie jest surowe. Ja swoje ciacho podałam z cukrem pudrem (co też gorąco polecam) oraz ze świeżymi owocami (truskawkami).

placek z rabarbarem

placek z rabarbarem

placek

placek

placek

placek

Smacznego! : D

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/placek-z-rabarbarem/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij