Placuszki bananowe

Pyszne, mega zdrowe, mięciutki i bardzo słodkie za sprawą dojrzałych bananów – takie właśnie są dzisiejsze placuszki bananowe. A przy okazji prezentują się uroczo – mimo, że nie nad wyraz pulchne to pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu – cały proces opiera się na wrzuceniu wszystkich składników do blendera, zmiksowaniu i usmażeniu. Ograniczamy brudzenie naczyń co sprawia, że takie placki są idealne do przygotowania o poranku, kiedy zależy nam na czasie i nie chcemy robić zbędnego bałaganu. : )

 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym słodsze)
  • 1 jajko
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 2-4 łyżki mąki
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (jeśli banany są mało dojrzałe)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu
  • opcjonalnie 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy

 

Przygotowanie:

Już tłumaczę skąd takie widełki w składnikach i brak dokładnych proporcji – niestety nie odmierzałam bardzo dokładnych składników. Przygotowanie tych placków jest jednak bardzo intuicyjne, nie trzeba więc dokładnych proporcji. : )

Banany obieramy. Banana, jajko, mleko, mąkę (zacznijmy od mniejszej ilości), siemię lniane i cukier miksujemy dokładnie blenderem na gładką masę – nada się zarówno blender ręczny jak i kielichowy, nie ma to dużego znaczenia, zależy nam po prostu na dokładnym połączeniu składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jeśli za gęste dolewamy mleka i całość jeszcze raz szybko miksujemy. Po zmiksowaniu dosypujemy sezam i wiórki kokosowe i całość mieszamy do połączenia składników łyżką. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na minimalnej ilości tłuszczu – ja jednak zawsze wybieram nieprzywieralną patelnię teflonową i smażę bez tłuszczu – na średnim lub małym ogniu do zarumienienia z obu stron.

Placuszki wspaniale smakują zarówno na gorąco jak i przestudzone, czy po prostu zimne – na przykład na drugi dzień. Idealnie komponują się z jogurtem naturalnym, syropem klonowym i świeżymi owocami. : )

placuszki bananowe

placuszki bananowe

placuszki bananowe

placuszki bananowe

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/placuszki-bananowe/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij