Profiterolki z bitą śmietaną

Profiterolki to chrupiące ciasteczka francuskie – podawane z kremami lub zwykłą bitą śmietaną, tak jak ja pokażę Wam dzisiaj. : ) Przepis na nie znalazłam na blogu Moje Wypieki, zdecydowałam się tylko na inne nadzienie, w bardziej klasycznym wydaniu. : ) Te ciasteczka sprawdzą się wspaniale w postaci przekąski karnawałowej lub na nasz polski Tłusty Czwartek. : )

 

Składniki:

  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • śmietana kremówka 30% lub 36%
  • ok. 2 łyżki cukru pudru
  • cukier puder lub czekolada do przyozdobienia

 

Przygotowanie:

Profiterolki przygotowujemy z ciasta parzonego. W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników (żeby nie było grudek mąki). Ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od ścianek naczynia. Musimy uważać, żeby ciasto na tym etapie się nie przypaliło – warto zmniejszyć płomień. : ) Ciasto ostawiamy do wystudzenia.

Wystudzone ciasto miksujemy mikserem, dodając po jednym jajku na raz i całość dokładnie miksując na gładkie ciasto (jeśli nie macie miksera, ciasto można utrzeć też drewnianą łyżką, choć jest to bardziej czaso- i pracochłonne zadanie).

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy przy pomocy rękawa cukierniczek około 2,5 centymetrowe kółeczka z ciasta lub nakładamy je łyżką. Profiterolki pieczemy przez około 20-25 minut w 200ºC – kuleczki bardzo urosną. Ciastka studzimy na kratce, żeby ciasto się nie „spociło” i nie rozmiękło, następnie przecinamy je na 2 części.

Śmietanę ubijamy mikserem, na koniec ubijania dodając cukru pudru do smaku. Ciasteczka przekładamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. : )

profiterolki

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/profiterolki-z-bita-smietana/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij