Prosty chleb żytni na zakwasie

Żytni chlebek na zakwasie to coś pysznego – ten jest chyba najprostszym domowym chlebem jaki miałam przyjemność robić. Jedyne co stanowi kłopot w jego przypadku to zakwas – a ten czasem potrafi być kapryśny i chleb nie wyrasta zbyt dobrze jak złapie „focha”. ; ) Warto jednak spróbować bo nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! : )

 

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 450 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy aktywny zakwas oraz letnią wodę i wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników.

Keksówkę 10 x 30 cm smarujemy olejem przy pomocy papierowego ręcznika i wysypujemy mąką (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto przekładamy do formy i wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na około 4 godziny i 30 minut.

Wierch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i pieczemy w 210°C przez około 40-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

żytni

żytni

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. O tak, papier jest super! Piekę dziś kolejny chleb foremkowy cała drżę, że znowu mi kiepsko wyjdzie, jakiegoś mam pecha do takich chlebów, na bochenku o wiele łatwiej poznać czy już upieczony i czy można wyjąć go do dopiekania, w efekcie udało się go uratować, ale skórka wygląda okropnie i najlepiej byłoby go ciąć piłą 😀

    • To fakt, na bochenku łatwiej jest kontrolować jego stan – mimo wszystko polecam sprawdzać patyczkiem do szaszłyka lub wykałaczką czy chlebek jest w środku upieczony – u mnie się sprawdza! Jeśli skórka za bardzo się rumieni, a chlebek potrzebuje jeszcze pieczenia, wystarczy foremkę nakryć papierem do pieczenia lub arkuszem papieru śniadaniowego. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/prosty-chleb-zytni-na-zakwasie/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij