Prosty chleb żytni na zakwasie

Żytni chlebek na zakwasie to coś pysznego – ten jest chyba najprostszym domowym chlebem jaki miałam przyjemność robić. Jedyne co stanowi kłopot w jego przypadku to zakwas – a ten czasem potrafi być kapryśny i chleb nie wyrasta zbyt dobrze jak złapie “focha”. ; ) Warto jednak spróbować bo nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! : )

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 450 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy aktywny zakwas oraz letnią wodę i wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników.

Keksówkę 10 x 30 cm smarujemy olejem przy pomocy papierowego ręcznika i wysypujemy mąką (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto przekładamy do formy i wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na około 4 godziny i 30 minut.

Wierch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i pieczemy w 210°C przez około 40-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

żytni

żytni

Smacznego! : )

3 comments

  1. Lina w Śmietanie says:

    O tak, papier jest super! Piekę dziś kolejny chleb foremkowy cała drżę, że znowu mi kiepsko wyjdzie, jakiegoś mam pecha do takich chlebów, na bochenku o wiele łatwiej poznać czy już upieczony i czy można wyjąć go do dopiekania, w efekcie udało się go uratować, ale skórka wygląda okropnie i najlepiej byłoby go ciąć piłą 😀

    • Chaotyczna says:

      To fakt, na bochenku łatwiej jest kontrolować jego stan – mimo wszystko polecam sprawdzać patyczkiem do szaszłyka lub wykałaczką czy chlebek jest w środku upieczony – u mnie się sprawdza! Jeśli skórka za bardzo się rumieni, a chlebek potrzebuje jeszcze pieczenia, wystarczy foremkę nakryć papierem do pieczenia lub arkuszem papieru śniadaniowego. 🙂

Dodaj komentarz