Tytuł może jednak nie do końca trafiony, choć jest to piernik dojrzewający. 😉 W końcu przepis wcale od mojej mamy się nie zaczął ale za to była to droga, którą trafił do mnie. 🙂 Znaleziony na opakowaniu gotowej przyprawy do piernika Kamis, zasłużył na przetestowanie. 🙂 Zazwyczaj wszyscy takie przepisy traktujemy “po macoszemu”. Nie do końca chcemy je sprawdzać, raczej trzymamy się swoich rodzinnych ksiąg kucharskich, przepisów z polecenia lub wykonanych przez kogoś w internecie. I nie ma w tym nic złego, dopóki jesteśmy otwarci na eksperymenty i nowości, bo przecież na tym polega cała zabawa w kuchni! 😀
Mama przygotowała ten piernik na minione święta i od razu skradł nasze serca! Idealna ilość przypraw, zwarta ale delikatna konsystencja, nie jest przesuszony. Dla nas ten piernik okazał się strzałem w dziesiątkę, choć nie jest gotowy od razu – trzyma trochę w napięciu i pozwala się niecierpliwić w czekaniu na siebie, nie trzeba go jednak przygotowywać miesiącami wcześniej jak piernik staropolski, a daje nam obraz tego jaki jest piernik dojrzewający. 🙂
Składniki na piernik dojrzewający:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 250 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 25 g masła
- 50 g posiekanych bakalii
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 20 g przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do garnka, w trakcie wsypujemy cukier oraz miód i całość podgrzewamy.
- Gdy cukier i miód się rozpuszczą zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy masło, przyprawę i sól, odstawiamy do przestudzenia.
- Po ostudzeniu wbijamy jajka i ubijamy.
- Wsypujemy mąkę z sodą i całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy kolejno bakalie oraz powidła, całość mieszamy i przykrywamy ściereczką.
- Na tym etapie piernik jest gotowy do dojrzewania, teraz odstawiamy go na minimum 2 dni w temperaturze pokojowej do fermentacji.
- Po 2 dniach: Długą, wąską formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, następnie wlewamy odstane ciasto i pieczemy około 1 godzinę w 180°C.
- Po upieczeniu piernik zawijamy w folię i odstawiamy na kolejne 2-4 dni.
Wskazówki
Tak przygotowany piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie. Ja jadłam swój nawet 2 tygodnie po przygotowaniu. Gwarantuję, że był równie pyszny co wcześniej, nie wysechł i nic się z nim nie stało. 🙂
Zobacz więcej przepisów świątecznych.
Smacznego! 😀
Andrzej
Wow, super wygląda
Archie
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂