Rogaliki z krówką

Kto nie lubi rogalików? W dodatku z nadzieniem krówkowym? : D Ja ostatnio mam na nie ogromną ochotę ale nie chce mi się cały czas przygotowywać czasochłonnego ciasta drożdżowego – dlatego tym razem postawiłam na szybkie i gotowe rozwiązania – gotowe ciasto francuskie, które jest błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Takie chrupiące rogaliki z krówką super sprawdzą się do kawy, dzięki temu, że ciasto nie jest słodkie rogaliki nie są mdlące, przygotowuje się je szybki i idealnie nadają się na szybki poczęstunek. : )

Składniki (na 16 rogalików):

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1/3 puszki masy kajmakowej
  • 1 jajko lub mleko

Przygotowanie:

Gotowe ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, następnie każdy prostokąt przecinamy po przekątnej, żeby uzyskać 16 trójkątów, z których powstaną rogaliki. Na każdym trójkącie Umieszczamy około 3/4 łyżeczki masy krówkowej, rozsmarowując ją delikatnie wzdłuż dłuższego brzegu. Rogaliki zwijamy od dłuższego brzegu z nadzieniem do roku, formujemy rogaliki (możemy posmarować je mlekiem lub rozkłóconym jajkiem) i pieczemy przez około 20-25 minut w 200ºC. Gotowe rogaliki z krówką podajemy po przestudzeniu same, posypane cukrem pudrem lub polane cukrem bądź czekoladą. : )

rogaliki z krówką

rogaliki z krówką

rogaliki z krówką

rogaliki z krówką

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz