Sos barbecue

Barbecue to chyba jeden z najbardziej znanych sos贸w do potraw z grilla. Zdecydowanie wart uwagi je艣li lubicie dania grillowane, zw艂aszcza te bardziej pikantne! 馃檪

Kwaskowaty i pikantny w smaku. Idealny do grillowania i jako marynata do zapiekanych mi臋s. Moim zdaniem 艣wietny na przyk艂ad do 偶eberek i skrzyde艂ek z kurczaka. Warto wypr贸bowa膰 je艣li kto艣 lub takie smaki. : )

Przepis lekko zmodyfikowa艂am, tak aby m贸j brat r贸wnie偶 m贸g艂 si臋 cieszy膰 smakiem. Niestety jest on alergikiem i wielu produkt贸w w og贸le nie mo偶e je艣膰.

 

Sk艂adniki (na ok. 2 s艂oiczki jak na zdj臋ciu):

  • 2 艂y偶ki oleju kokosowego (u偶y艂am s艂onecznikowego)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 puszka pomidor贸w
  • 3 艂y偶ki miodu lub troch臋 cukru
  • 4 艂y偶ki dobrego ketchupu
  • 2 艂y偶ki octu balsamicznego (doda艂am ocet winny w mniejszej ilo艣ci)
  • 1/2 艂y偶eczki soli (lub wed艂ug uznania)
  • 1/2 鈥 1 艂y偶eczka chilli w proszku (polecam najpierw doda膰 mniejsz膮 ilo艣膰 i dopiero kontrolowa膰 ostro艣膰 sosu)

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy drobno posiekan膮 cebulk臋 oraz czosnek. Sma偶ymy na ma艂ym ogniu cz臋sto mieszaj膮c, 偶eby sk艂adniki si臋 nie przypala艂y przez oko艂o 10 minut, a偶 cebula zeszkli si臋 i zmi臋knie.

sos barbecue

Dodajemy chilli i sma偶ymy jeszcze przez chwil臋. Nast臋pnie dodajemy pomidory i ca艂o艣膰 gotujemy a偶 sos zacznie wrze膰. Zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez oko艂o 5 min.

sos bbq

Zdejmujemy prawie gotowy sos barbecue z kuchenki i odstawiamy do ostygni臋cia. Dodajemy pozosta艂e sk艂adniki. Na koniec miksujemy blenderem na g艂adko.

sos bbq

Tak przygotowany sos mo偶na r贸wnie dobrze zamkn膮膰 i zapasteryzowa膰 w s艂oiczkach – polecam przygotowanie wcze艣niej wi臋kszej ilo艣ci w sezonie grillowym – nie trzeba si臋 “ciapa膰” za ka偶dym razem, a przy tym mo偶na korzysta膰 z pysznego sosu do woli, nawet na “szybkim” i niespodziewanym grillu organizowanym ze znajomymi. : )

 

 

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz