Żytnie tosty francuskie z forsycją

Wiedzieliście, że kwiat forsycji jest jadalny? : ) Krzak, który tak pięknie zdobi nasze ogródki śmiało może przyozdobić także ciasta i inne potrawy. : ) Forsycja jest kwiatem jak najbardziej jadalnym, a przygotować z niej można naprawdę wiele. : ) Dzisiaj szybka propozycja jak można jej użyć do zrobienia tostów francuskich – słodkich i idealnych na śniadanie. : ) Panie i Panowie – tosty francuskie z forsycją. : )

 

Składniki:

  • 2-4 kromki chleba żytniego na zakwasie (lub innego ulubionego)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • garść oskubanych kwiatów forsycji + kilka do dekoracji

 

Przygotowanie:

W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dosładzamy do smaku. Do ciasta dodajemy kwiaty forsycji i delikatnie mieszamy. Patelnię dobrze rozgrzewamy. Kromki chleba pojedynczo, krótko moczymy w jajku i smażymy na małym ogniu do zarumienienia z obu stron. Gotowe tosty francuskie z forsycją dekorujemy kwiatkami i podajemy ciepłe.

tosty francuskie z forsycją

tosty francuskie z forsycją

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/tosty-francuskie-forsycja/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij