Wiedzieliście, że kwiat forsycji jest jadalny? : ) Krzak, który tak pięknie zdobi nasze ogródki śmiało może przyozdobić także ciasta i inne potrawy. : ) Forsycja jest kwiatem jak najbardziej jadalnym, a przygotować z niej można naprawdę wiele. : ) Dzisiaj szybka propozycja jak można jej użyć do zrobienia tostów francuskich – słodkich i idealnych na śniadanie. : ) Panie i Panowie – tosty francuskie z forsycją. : )
Składniki:
- 2-4 kromki chleba żytniego na zakwasie (lub innego ulubionego)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- garść oskubanych kwiatów forsycji + kilka do dekoracji
Przygotowanie:
W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dosładzamy do smaku. Do ciasta dodajemy kwiaty forsycji i delikatnie mieszamy. Patelnię dobrze rozgrzewamy. Kromki chleba pojedynczo, krótko moczymy w jajku i smażymy na małym ogniu do zarumienienia z obu stron. Gotowe tosty francuskie z forsycją dekorujemy kwiatkami i podajemy ciepłe.
Smacznego! : D
One comment