Żytnie tosty francuskie z forsycją

Wiedzieliście, że kwiat forsycji jest jadalny? : ) Krzak, który tak pięknie zdobi nasze ogródki śmiało może przyozdobić także ciasta i inne potrawy. : ) Forsycja jest kwiatem jak najbardziej jadalnym, a przygotować z niej można naprawdę wiele. : ) Dzisiaj szybka propozycja jak można jej użyć do zrobienia tostów francuskich – słodkich i idealnych na śniadanie. : ) Panie i Panowie – tosty francuskie z forsycją. : )

Składniki:

  • 2-4 kromki chleba żytniego na zakwasie (lub innego ulubionego)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • garść oskubanych kwiatów forsycji + kilka do dekoracji

Przygotowanie:

W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dosładzamy do smaku. Do ciasta dodajemy kwiaty forsycji i delikatnie mieszamy. Patelnię dobrze rozgrzewamy. Kromki chleba pojedynczo, krótko moczymy w jajku i smażymy na małym ogniu do zarumienienia z obu stron. Gotowe tosty francuskie z forsycją dekorujemy kwiatkami i podajemy ciepłe.

tosty francuskie z forsycją

tosty francuskie z forsycją

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz