Waniliowo-kokosowy pudding ryżowy


Cudowny, deserowy pudding ryżowy. Wprost idealny na słodki deser ale także śniadanie czy podwieczorek. : ) Ryż na mleku to jeden z moich ulubionych deserów, choć niestety jadam go jedynie okazjonalnie. Tym razem postawiłam na podwójną porcję. ; )

Składniki (na 4 małe deserowe porcje):

  • 0,5 szklanki ryżu (idealny byłby arborio, bo ładnie się rozkleja ale postawiłam na smak ryżu jaśminowego)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 laski świeżej wanilii
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • dowolne owoce (u mnie gruszka i brzoskwinia)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy ryż, przyprawy. Laskę wanilii przecinamy na pół i wydłubujemy z niej pesteczki. Dodajemy do rondelka wraz z łupinką. Całość gotujemy aż ryż dobrze zmięknie, a mleko z przyprawami zgęstnieje tworząc aromatyczny sos.

Owoce myjemy, obieramy, w rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy owoce aż zmiękną, opcjonalnie dosładzamy do smaku. : )

ryżowy

ryż

Smacznego! : )

3 comments

Dodaj komentarz