Cudowny, deserowy pudding ryżowy. Wprost idealny na słodki deser ale także śniadanie czy podwieczorek. : ) Ryż na mleku to jeden z moich ulubionych deserów, choć niestety jadam go jedynie okazjonalnie. Tym razem postawiłam na podwójną porcję. ; )
Składniki (na 4 małe deserowe porcje):
- 0,5 szklanki ryżu (idealny byłby arborio, bo ładnie się rozkleja ale postawiłam na smak ryżu jaśminowego)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 laski świeżej wanilii
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- dowolne owoce (u mnie gruszka i brzoskwinia)
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy ryż, przyprawy. Laskę wanilii przecinamy na pół i wydłubujemy z niej pesteczki. Dodajemy do rondelka wraz z łupinką. Całość gotujemy aż ryż dobrze zmięknie, a mleko z przyprawami zgęstnieje tworząc aromatyczny sos.
Owoce myjemy, obieramy, w rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy owoce aż zmiękną, opcjonalnie dosładzamy do smaku. : )
Smacznego! : )
pyszności 🙂
Dziękuję 🙂