Waniliowo-kokosowy pudding ryżowy

Cudowny, deserowy pudding ryżowy. Wprost idealny na słodki deser ale także śniadanie czy podwieczorek. : ) Ryż na mleku to jeden z moich ulubionych deserów, choć niestety jadam go jedynie okazjonalnie. Tym razem postawiłam na podwójną porcję. ; )

 

Składniki (na 4 małe deserowe porcje):

  • 0,5 szklanki ryżu (idealny byłby arborio, bo ładnie się rozkleja ale postawiłam na smak ryżu jaśminowego)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 laski świeżej wanilii
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • dowolne owoce (u mnie gruszka i brzoskwinia)
  • 1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy ryż, przyprawy. Laskę wanilii przecinamy na pół i wydłubujemy z niej pesteczki. Dodajemy do rondelka wraz z łupinką. Całość gotujemy aż ryż dobrze zmięknie, a mleko z przyprawami zgęstnieje tworząc aromatyczny sos.

Owoce myjemy, obieramy, w rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy owoce aż zmiękną, opcjonalnie dosładzamy do smaku. : )

ryżowy

ryż

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/waniliowo-kokosowy-pudding-ryzowy/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij