Cudowny pudding ryżowy. Wprost idealny na słodki deser, ale także śniadanie czy podwieczorek. : ) Ryż na mleku to jeden z moich ulubionych deserów, choć niestety jadam go jedynie okazjonalnie. Tym razem postawiłam na podwójną porcję leguminy. 😉

Składniki na pudding ryżowy (4 małe porcje):

  • 0,5 szklanki ryżu (idealny byłby arborio, bo ładnie się rozkleja ale postawiłam na smak ryżu jaśminowego)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 laski świeżej wanilii
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • dowolne owoce (u mnie gruszka i brzoskwinia)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy ryż, przyprawy.
  • Laskę wanilii przecinamy na pół i wydłubujemy z niej pesteczki.
  • Dodajemy do rondelka wraz z łupinką.
  • Całość gotujemy aż ryż dobrze zmięknie, a mleko z przyprawami zgęstnieje tworząc aromatyczny sos.
  • Owoce myjemy i obieramy.
  • W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy owoce aż zmiękną, opcjonalnie dosładzamy do smaku.
  • Pudding ryżowy podajemy najczęściej na ciepło.

Wskazówki:

Tak przygotowany pudding możemy podawać z dowolnymi owocami – zarówno mrożonymi, sezonowymi, jak i przetworami.

ryżowy

Smacznego!