Cudowny pudding ryżowy. Wprost idealny na słodki deser, ale także śniadanie czy podwieczorek. : ) Ryż na mleku to jeden z moich ulubionych deserów, choć niestety jadam go jedynie okazjonalnie. Tym razem postawiłam na podwójną porcję leguminy. 😉
Składniki na pudding ryżowy (4 małe porcje):
- 0,5 szklanki ryżu (idealny byłby arborio, bo ładnie się rozkleja ale postawiłam na smak ryżu jaśminowego)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 laski świeżej wanilii
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- dowolne owoce (u mnie gruszka i brzoskwinia)
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy ryż, przyprawy.
- Laskę wanilii przecinamy na pół i wydłubujemy z niej pesteczki.
- Dodajemy do rondelka wraz z łupinką.
- Całość gotujemy aż ryż dobrze zmięknie, a mleko z przyprawami zgęstnieje tworząc aromatyczny sos.
- Owoce myjemy i obieramy.
- W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy owoce aż zmiękną, opcjonalnie dosładzamy do smaku.
- Pudding ryżowy podajemy najczęściej na ciepło.
Wskazówki:
Tak przygotowany pudding możemy podawać z dowolnymi owocami – zarówno mrożonymi, sezonowymi, jak i przetworami.
Smacznego!
improkitchen
Wygląda pysznie:))
Kaśka
pyszności 🙂
Chaotyczna
Dziękuję 🙂