Tradycyjne, klasyczne, szybkie ciasto na pierogi bez dodatku jajka. Bardzo dobrze się rozwałkowuje, jest elastyczne, nie rwie się i jest naprawdę pyszne. Polecam bardzo! Przetestowane zarówno w przepisach na pierogi wytrwane jak i słodkie, pasuje do chyba każdego rodzaju farszu – jedyne co musimy dostosować pod siebie to dopasować ilość soli do farszu, którego używamy do pierogów. Choć przyznam, że uwielbiam pierogi z truskawkami, które mają lekko słone w smaku ciasto. 😀

 

Składniki na ciasto na pierogi bez jajka:

  • 300 g mąki (pszennej lub orkiszowej)
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Dodajemy sól. Jeśli wolicie bardziej słone, wyraziste ciasto, można dodać około 0,5 łyżeczki soli.
  • Gorącą wodę stopniowo wlewamy do mąki mieszając całość łyżką, żeby się nie poparzyć.
  • Połączone składniki wyłożyć na stolnicę/blat i wyrabiać przez około 8-10 minut. W razie konieczności można podsypać ciasto mąką, żeby się nie kleiło.
  • Gotowe ciasto odstawiamy w misce przykrytej wilgotną ściereczką na około 20-30 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie można przygotować farsz. 🙂
  • Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy, dzielimy na 3-4 części.
  • Każdą część kolejno rozwałkowujemy na około 2 milimetry, pozostałe dalej trzymając w misce, żeby nie wyschły.
  • Szklanką lub specjalną formą wycinamy kółeczka.
  • Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zlepiamy, następnie odkładamy na blacie/stolnicy/ściereczce oprószonej mąką.
  • Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, około 2-3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

 

Wskazówki:

Dobre wyrobienie ciasta gwarantuje jego elastyczność, nie będzie się także kleiło do rąk. Będzie sprężyste.

ciasto na pierogi bez jajka

Udanych pierogów,

smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email