Tradycyjne, klasyczne, szybkie ciasto na pierogi bez dodatku jajka. Bardzo dobrze się rozwałkowuje, jest elastyczne, nie rwie się i jest naprawdę pyszne. Polecam bardzo! Przetestowane zarówno w przepisach na pierogi wytrwane jak i słodkie, pasuje do chyba każdego rodzaju farszu – jedyne co musimy dostosować pod siebie to dopasować ilość soli do farszu, którego używamy do pierogów. Choć przyznam, że uwielbiam pierogi z truskawkami, które mają lekko słone w smaku ciasto. 😀
Składniki na ciasto na pierogi bez jajka:
- 300 g mąki (pszennej lub orkiszowej)
- szczypta soli
- 200 ml gorącej wody
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy sól. Jeśli wolicie bardziej słone, wyraziste ciasto, można dodać około 0,5 łyżeczki soli.
- Gorącą wodę stopniowo wlewamy do mąki mieszając całość łyżką, żeby się nie poparzyć.
- Połączone składniki wyłożyć na stolnicę/blat i wyrabiać przez około 8-10 minut. W razie konieczności można podsypać ciasto mąką, żeby się nie kleiło.
- Gotowe ciasto odstawiamy w misce przykrytej wilgotną ściereczką na około 20-30 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie można przygotować farsz. 🙂
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy, dzielimy na 3-4 części.
- Każdą część kolejno rozwałkowujemy na około 2 milimetry, pozostałe dalej trzymając w misce, żeby nie wyschły.
- Szklanką lub specjalną formą wycinamy kółeczka.
- Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zlepiamy, następnie odkładamy na blacie/stolnicy/ściereczce oprószonej mąką.
- Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, około 2-3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Wskazówki:
Dobre wyrobienie ciasta gwarantuje jego elastyczność, nie będzie się także kleiło do rąk. Będzie sprężyste.
Udanych pierogów,
smacznego! 😀