Ciasto snickers bez pieczenia to wspaniały deser lub poczęstunek dla gości nawet jeśli nie mamy piekarnika. Mój piekarnik wyzionął ducha ale mimo wszystko nie zamierzam odpuszczać pysznych ciast, które uwielbiamy! Zamiast tradycyjnie pieczonych, sięgam ostatnio po ciasta bez pieczenia i serniki na zimno. W gorący dzień można się dzięki nim schłodzić, nie nagrzewać bez potrzeby mieszkania pieczeniem w piekarniku, ani długo stać w kuchni przygotowując skomplikowane kremy. To ciasto jest naprawdę łatwe w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu aż dobrze stężeje, a herbatniki zmiękną. Dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej wieczorem. : )
Składniki na ciasto snickers (blaszka 24×35 cm):
- herbatniki kakaowe, około 45 sztuk (u mnie Bonitki)
- herbatniki maślane, około 45 sztuk (u mnie Bonitki)
- 800 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka masy kajmakowej
- 0,5 szklanki orzeszków ziemnych solonych
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 125 ml mleka
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Wsypujemy żelatynę do szklanki, następnie zalewamy zimnym mlekiem.
- Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na około 5-10 minut.
- Po tym czasie podgrzewamy przez około 20-30 sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia żelatyny.
- Ważne, aby żelatyna się na zagotowała, bo może nie tężeć wtedy za dobrze. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na spód blaszki wykładamy herbatniki kakaowe.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier ciągle ubijając.
- Do ubitej śmietany z cukrem dodajemy mascarpone i szybko miksujemy razem. Z tych trzech składników powinien powstać puszysty krem.
- Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżeczkę kremu, dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką lub widelcem). W ten sposób mieszamy do żelatyny jeszcze kilka łyżeczek, pilnując, żeby nie porobiły się grudki.
- Tak “zahartowaną” żelatynę dodajemy do kremu, szybko miksując.
- Na herbatniki w blaszce wykładamy połowę kremu śmietanowego, dokładnie rozsmarowujemy i wyrównujemy.
- Na krem układamy warstwę jasnych herbatników.
- Rozsmarowujemy połowę puszki masy kajmakowej.
- Układamy warstwę jasnych herbatników.
- Rozsmarowujemy dokładnie pozostały krem śmietanowy i wyrównujemy.
- Na krem układamy warstwę herbatników kakaowych.
- Na samym wierzchu ciasta rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową, następnie posypujemy wierzch orzeszkami.
- Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc, żeby herbatniki lekko zmiękły.
Smacznego! 😀